« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako upaliti motor po velikim hladnoćama

Kako postupati s pokretanjem motora i kada početi voziti po hladnom na debelom minusu – pokrenite motor, pričekajte pola minute do minutu i polako krenite i pripazite na mjenjač

Kako se ipak voziti
Kako se ipak voziti (Arhiva)
Više o

velika hladnoća

,

Motor

,

pokretanje motora

Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji. Osobito je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj vanjskoj temperaturi zraka ni neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu.

Dakle, preporučamo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano. Samo kod jako ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetujemo da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu 'na leru' da se sve u motoru stigne podmazati prije nego što opteretite motor višim okretajima, odnosno prije nego započnete vožnju.

Motoru treba puno duže da se zagrije dok je vozilo zaustavljeno, nego u vožnji. Dakle, krenite polagano i ne pretjerujte s gasom, odnosno s visokim okretajima dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu.

U svakom slučaju pri pokretanju motora stisnite papučicu spojke (kuplunga) da olakšate posao akumulatoru i da se motor lakše pokrene. Kod izrazito niskih temepratura posebno obratite pozornost prema mjenjaču, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni stupnjeva prijenosa, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem.

Više savjeta pročitajte na portalu Automania.hr

31.12.2014. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno