« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
TRADICIJA

Kako ukrasiti dom za Uskrs

Uskrs je jedan od onih blagdana tijekom kojih se ukrašava dom, pa evo par savjeta kako ga najbolje i najjednostavnije urediti

Evo što trebate pripremiti za Uskrs
Evo što trebate pripremiti za Uskrs (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

uskrsni simboli

,

uređenje doma

Uskrs ne imao pravu atmosferu ako ne uredimo dom, a to nije baš tako jednostavno kao što nam se čini na prvi pogled, jer prigodni stolnjak i par pisanica na njemu nisu uređenje kako nalaže tradicija.

Uskrs ima cijeli niz simbola koji se koriste i za dekoracije, pa da vidimo što nam po tom pitanju poručuju naši stari. 

Pisanice su neizbježni dio uskršnjeg folklora, a najljepše su one koje napravite sami uz malo više truda i bojanja prirodnim bojama. 

>> Eko savjet tjedna - prirodne boje za jaja >>

Uskrsni zeko jedan je od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Prvi put se zec spominje kao simbol ovog blagdana prije 1500 godina i to u Njemačkoj. Povezuju ga s plodnošću i blagostanjem.

>> Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali >>

Janje simbolizira Isusa, jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ovaj simbol zapravo je povezan sa židovskom Pashom. Naime, za taj su blagdan Židovi imali običaj žrtvovati janje, a prvi kršćani, koji su većinom bili Židovi, povezivali su tu žrtvu s Kristovom žrtvom.

>> Uskršnji običaji širom Hrvatske >>

Naravno, tu je i bogat stol, ne samo na sam Uskrs. Osim pisanica dekorirajte stol cvijećem i ostalim simbolima koje ćemo navesti. Na sam Uskrs stol izgleda najbogatije u godini, baš kao i u vrijeme Božića. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

Da ne zaboravimo za kraj - velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi.

23.03.2016. 11:26:37
Novi komentar
nužno
nužno