« Ekosfera
objavljeno prije 24 dana i 17 sati
STVARNO?

Kako transformirati mediteranske gradove

Ljetni događaji ostavili su u sjeni potencijalno važan izvještaj o mogućnostima prehrambene transformacije mediteranskih gradova koja bi osigurala jeftinu i lako dostupnu zdravu i domaću hranu.

Promijenite to!
Promijenite to! (Arhiva)
Više o

Mediteran

,

gradovi

,

transformacija

Mediteranski gradovi mogu razviti inovativne inicijative i nove pristupe za prelazak na održivije i otpornije urbane poljoprivredno-prehrambene sustave. Zaključak je to UN-ove Organizacije za Hranu i poljoprivredu (FAO). U tehničkom sažetku na temu kako to postići, FAO u suradnji s francuskim NGO-om Let's Food pruža pregled urbanih poljoprivredno-prehrambenih sustava na području Mediterana i predlaže mogućnosti njihove zajedničku transformaciju.

Izvještaj "Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sustava u mediteranskim gradovima - mogućnosti za zajedničko djelovanje i zajedničko učenje" temelji se na rezultatima studije koja je analizirala više od 300 urbanih prehrambenih akcija u 94 mediteranska grada, od kojih je svaki poduzeo korake za transformaciju svojih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih sustava.

Studija pruža sveobuhvatno mapiranje: od vrtova na krovovima gusto naseljenih područja do sveobuhvatnih programa smanjenja otpada od hrane, prikazujući raznoliku lepezu inicijativa koje odražavaju inovativne i sustavne pristupe prevladavanju izazova poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, piše FAO.

Identificirano je pet ključnih područja transformativnog djelovanja: integrirana lokalna poljoprivredno-prehrambena politika i upravljanje; poticanje gradova da razviju multisektorske politike, podržane snažnim mehanizmima upravljanja s više dionika, a kako bi se uhvatili u koštac s međusektorskim pitanjima i osigurali održivost. Sprečavanje rasipanje hrane i kružna (bio)ekonomija, zatim urbana i periurbana poljoprivreda koja promiče lokalnu proizvodnju i potrošnju hrane, čime se također jača urbana otpornost. Preporučuje se i sadnja društvenih vrtova, vertikalnih farmi, i slično.

Zaključuje se da je jačanje lokalnih tržnica hranom ključno za ostvarivanje lakog pristupa hranjivoj, održivoj i lokalnoj hrani. Preporučuju se i programi javne nabave hrane: u školskim, zdravstvenim, umirovljeničkim i sl. institucijama. I time se podržava lokalna poljoprivreda te promiču zdrava prehrana i kulture održivosti.

FAO također predlaže osmišljavanje mehanizma za razmjenu znanja, iskustava i inovacija u mediteranskim gradovima. FAO predlaže suradnički pristup koji gradovima omogućuje učenje iz međusobnih uspjeha i izazova. "Tehnički sažetak poziv je na akciju mediteranskim gradovima da se ujedine u transformaciji svojih poljoprivredno-prehrambenih sustava. Prihvaćanjem ovih uvida i preporuka, gradovi mogu otvoriti put za održiviju i otporniju budućnost, osiguravajući zdrave, pravedne rezultate za sve svoje stanovnike" zaključuju u FAO.

29.08.2024. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno