« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEPRILIKE PO VAŠ NOVČANIK

Kako spriječiti mališane da gube stvari

Stručnjaci kažu da postoji lijek koji će spriječiti da vaš klinac ili klinceza prestanu konstantno gubiti ili zametati stvari za koje ste vrijedno radili

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

odgoj

,

odjeća

,

roditelji

,

gubljenje stvari

Ne postoji izreka „Djeca su djeca" za bezveze jer u njihovom opisu posla je da budu nestašni i razigrani jer na taj način upoznaju izvanjski svijet. No u tom procesu odrastanja roditelje očekuju mnoge muke, poput konstantne potrage za stvarima koje je vaš mališan negdje ostavio, zametnu ili izgubio.

"Sva djeca gube svoje stvari. Oni žive za dani trenutak i sve stvari koje ih okružuju su im nove i interesantne stog vrlo lako ostave jaknu na vješalici u školi ili knjigu na školskoj klupi", kaže dr. Stephanie Sarkis, liječnica koja se specijalizirala za rad s djecom koja imaju poremećaj koncentracije, piše Moms homeroom.

Stručnjaci tvrde da djeca  jednostavno ne mogu shvatiti da ste se vi morali ubijati od posla kako bi zaradili dovoljno novca da im kupite stvari koje oni olako onda izgube ili zametnu. No, kažu kako postoje metode kojima ih možete naučiti da vode brigu o svojim stvarima.

"Naučite ih da pospremaju svoju sobu, te da vračaju igračke na svoje mjesto nakon što su završili s igrom. Pokažite im kako da slažu vlastitu odjeću u ormar i ladice", preporuča dr. Jennifer Little.

Stručnjaci, ali i ostali roditelji s bogatim iskustvom savjetuju da djeci predškolskog uzrasta sve označavate s markerom, od jakni pa sve do čarapa i gaća, kako bi naučili gdje je tim stvarima mjesto.

Nadalje, u kući organizirajte posebna mjesta na koja će vaša djeca spremiti svoje stvari, poput kutije u koju moraju spremiti svoje igračke ili ormara za obuću u koje će uredno složiti svoje tenisice nakon nošenja.

Napravite listu stvari koju vaš klinac treba tog dana obaviti tako da svaki obavljeni zadatak može prekrižiti. Neka slaže školsku torbu navečer, a ne ujutro prije početka nastave. Na sve stvari stavite ceduljicu s podacima vlasnika, tako da ako netko pronađe jaknu ili školsku torbu da zna koga treba kontaktirati.  

No, ako živite u tzv. "kreativnom neredu" u velikim ste problemima jer kako stručnjaci tvrde neke od tih osobina koje krase vašeg malog nestaška su ustvari nasljedne. Stoga uredite svoj životni prostor i pokažite klincima na vlastitom primjeru kako se brinuti o stvarima za koje ste mukotrpno radili. 

31.10.2011. 13:38:30
Novi komentar
nužno
nužno