« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako spriječiti i liječiti akne na bradi?

Osim na bradi, akne izbijaju i na drugim dijelovima lica, a iz njihovog "rasporeda" možete otkriti što ne valja u vašem organizmu

Kako se riješiti akni?
Kako se riješiti akni? (Arhiva)
Više o

akne

,

brada

Prištići na bradi se u većini slučajeva mogu riješiti uz malo truda kod kuće. Od velikog značaja je redovito i temeljito čišćenje lica neagresivnim čistilicama koje ne isušuju kožu te upotrebom kozmetike koja sadrži aktivne sastojke koji djeluju na upalne procese poput salicilne ili retinoične kiseline te prirodnih pripravaka - ulja čajevca ili lješnjaka i cinkove masti, dok će ružina vodica umiriti iritacije, smanjiti crvenilo i zaustaviti rast bakterija.

No, ako su akne na vašoj bradi puno ozbiljnije, veće i nikako ne prolaze, trebat ćete zakazati pregled kod dermatologa. On će napraviti procjenu i prepisati vam kreme, lijekove ili tretmane koji bi vam mogli pomoći:

• gelove, kreme ili masti na bazi benzoil-peroksida ili salicilne kiseline
• antibiotike koji će smanjiti bakterije na koži
• kontracepcijske pilule za regulaciju hormona
• lasersku ili svjetlosnu terapiju
• kemijski piling

Što nam govore prištići na drugim dijelovima lica?

Osim na bradi, akne izbijaju i na drugim dijelovima lica, a iz njihovog "rasporeda" možete otkriti što ne valja u vašem organizmu. To se zove mapiranje lica koje se već od davnina koristi u kineskoj medicini.

Akne na čelu tako upućuju na probleme s jetrom i probavnim traktom, ali mogu upućivati i na to da koristite neadekvatan šampon za kosu.

Akne na obrazima pojavljuju se zbog prislanjanja prljavog ekrana mobitela na njih, korištenja nečistih kozmetičkih kistova, ali mogu sugerirati i na bolest pluća, posebice ako ste pušač.

Ako vam se akne pojavljuju uz rub kose, možda nedovoljno temeljito uklanjate šminku na tom dijelu ili taj dio zanemarujete tijekom pranja kose.

Akne na nosu iznad obrva govore da ste previše izloženi stresu i zbog toga vam divljaju lojne žlijezde. Uz njih se mogu pojaviti i miteseri kojih s možete riješiti domaćim maskama.

18.12.2020. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno