Kako smanjiti probleme sa arterijama
Iako se često govori o preventivnom učinku aspirina, nova istraživanja pokazuju da određene prirodne tvari, posebno omega-3 masne kiseline, mogu imati značajan učinak na zdravlje krvnih žila

Kada su arterije začepljene, krv ne može slobodno cirkulirati, a to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od glavnih uzroka začepljenja je ateroskleroza, stanje kod kojeg se plak (mješavina lošeg kolesterola, masti, kalcija i staničnog otpada) nakuplja u stijenkama arterija.
Iako se često govori o preventivnom učinku aspirina, nova istraživanja pokazuju da određene prirodne tvari, posebno omega-3 masne kiseline, mogu imati značajan učinak na zdravlje krvnih žila. No, za razliku od popularnih savjeta s društvenih mreža, važno je osloniti se na provjerene podatke i kliničke studije.
EPA - omega-3 masna kiselina s dokazanim učinkom
Jedan od najistraženijih oblika omega-3 masnih kiselina je EPA (eikozapentaenska kiselina). Prema kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, visoke doze EPA mogu značajno smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.
U toj studiji, bolesnici s povišenim trigliceridima koji su već uzimali statine imali su 25% manji rizik od kardiovaskularnih incidenata (uključujući srčani udar i moždani udar), značajno smanjenje ukupnog volumena plaka u arterijama i smanjenje upalnih procesa u krvnim žilama.
Što EPA zapravo radi u tijelu?
EPA djeluje na više razina:
- Smanjuje razinu triglicerida, masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti,
- Stabilizira plak u arterijama, čime se smanjuje vjerojatnost pucanja plaka i nastanka krvnog ugruška,
- Smanjuje upalu, jedan od glavnih uzročnika oštećenja krvnih žila,
- Čini trombocite manje "ljepljivima", što smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka - slično kao aspirin, ali s manje nuspojava.
Za razliku od aspirina, koji ne uklanja plak već samo smanjuje rizik od tromboze, EPA djeluje i na samu stabilnost plaka, što ga čini posebno vrijednim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Koja je najbolja hrana bogata EPA-om?
Najbolji prirodni izvori EPA-e su masne ribe, uključujući losos, skušu, haringu, sardine i inćune.
Novi komentar