« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 sati i 35 minuta
ZANIMLJIVO

Kako smanjiti probleme sa arterijama

Iako se često govori o preventivnom učinku aspirina, nova istraživanja pokazuju da određene prirodne tvari, posebno omega-3 masne kiseline, mogu imati značajan učinak na zdravlje krvnih žila

I to vam je to...
I to vam je to... (Arhiva)
Više o

ribice

,

arteroskleroza

Kada su arterije začepljene, krv ne može slobodno cirkulirati, a to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od glavnih uzroka začepljenja je ateroskleroza, stanje kod kojeg se plak (mješavina lošeg kolesterola, masti, kalcija i staničnog otpada) nakuplja u stijenkama arterija.

Iako se često govori o preventivnom učinku aspirina, nova istraživanja pokazuju da određene prirodne tvari, posebno omega-3 masne kiseline, mogu imati značajan učinak na zdravlje krvnih žila. No, za razliku od popularnih savjeta s društvenih mreža, važno je osloniti se na provjerene podatke i kliničke studije.

EPA - omega-3 masna kiselina s dokazanim učinkom

Jedan od najistraženijih oblika omega-3 masnih kiselina je EPA (eikozapentaenska kiselina). Prema kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, visoke doze EPA mogu značajno smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

U toj studiji, bolesnici s povišenim trigliceridima koji su već uzimali statine imali su 25% manji rizik od kardiovaskularnih incidenata (uključujući srčani udar i moždani udar), značajno smanjenje ukupnog volumena plaka u arterijama i smanjenje upalnih procesa u krvnim žilama.

Što EPA zapravo radi u tijelu?

EPA djeluje na više razina:

  • Smanjuje razinu triglicerida, masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti,
  • Stabilizira plak u arterijama, čime se smanjuje vjerojatnost pucanja plaka i nastanka krvnog ugruška,
  • Smanjuje upalu, jedan od glavnih uzročnika oštećenja krvnih žila,
  • Čini trombocite manje "ljepljivima", što smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka - slično kao aspirin, ali s manje nuspojava.

Za razliku od aspirina, koji ne uklanja plak već samo smanjuje rizik od tromboze, EPA djeluje i na samu stabilnost plaka, što ga čini posebno vrijednim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Koja je najbolja hrana bogata EPA-om?

Najbolji prirodni izvori EPA-e su masne ribe, uključujući losos, skušu, haringu, sardine i inćune.

 

06.07.2025. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno