« Putovanja
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Kako se zaštititi od provala prije odlaska na skijanje

Nije pametno obilježavati ključeve imenom i adresom, a na društvenim mrežama ili telefonskim sekretaricama ostavljati poruke o odlasku na putovanja

Provalnik
Provalnik (Deviantart)
Više o

skijanje

,

provala

,

krađa

,

top putovanja

,

PUZ

,

sigurnost

,

provalnik

Policijska uprava zagrebačka (PUZ), u povodu sezone zimovanja i odlaska građana na skijanje, poziva građane na pojačan oprez i mjere koje mogu napraviti u prevenciji provala u svoje domove, s ozbirom da se one, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, najčešće događaju kada su vlasnici stanova i obiteljskih kuća odsutni zbog posla ili putovanja - samo u 2010. bilo je više od 1500 provala na području PUZ-a, a riješeno je njih oko deset posto.

S ciljem informiranja građana o tome kako se zaštiti od provalnih krađa 14. siječnja u Informativnom centru za prevenciju u Savskoj cesti 34-36, stručnjaci će od 14 do 17 sati savjetovati građane kako sami mogu doprinijeti sprječavanju provala i pronalasku počinitelja, a narednih dana će im se na frekventnim mjestima dijeliti savjetodavni letci s takvim savjetima, obavještava Hina.

Marija Goatti Matijević, načelnica Odjela za prevenciju PUZ-a, rekla je kako građani i uz male mjere mogu napraviti puno u sprječavanju provala i pomoći u uhićenju počinitelja.

Primjerice, ne bi se smjelo obilježavati ključeve imenom i adresom, a na društvenim mrežama ili telefonskim sekretaricama ostavljati poruke o odlasku na putovanja. Ako građani primijete neznance u zgradi ili oko svog doma trebali bi ih uljudno pitati traže li nekoga, a što bi potencijalne provalnike moglo odvratiti od nauma, važno je i njegovati dobrosusjedske odnose, a u slučaju gubitka ključa zamijeniti uložak brave. Goatti Matijević ističe kako djecu treba učiti da ne otvaraju vrata kada su sami u stanu, niti davati do znanja da nema nikoga uz njih te kako pozvati susjede i policiju, dok je za lakši pronalazak počinitelja važno zapisati tvorničke brojeve tehničke opreme ili fotografirati vrijedne umjetničke slike.

Stevo Krizmanić iz Sektora kriminalističke policije savjetuje građane da se, kada uoče da im je provaljeno u dom, suzdrže od ulaska u stan jer je vjerojatno da će počinitelj ostaviti neki trag po kojemu će ga policija lakše pronaći. Rekao je kako su imovinski delikti danas najzastupljenija kaznena djela u Hrvatskoj, a najčešće se provaljuje u prijepodnevnim satima u stanove, odnosno u sumrak ili tijekom noći u obiteljske kuće, najviše uz pomoć poluge, lomom uloška cilindrične brave te ulaskom kroz prozore ili balkonska vrata.

13.01.2011. 14:16:00
Novi komentar
nužno
nužno