« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Kako se ubaciti u mirnu atmosferu? Mesom ;)

Tek toliko da znate - pečeno meso na stolu smanjuje agresiju i tako istovremeno doprinosi smanjenju napetosti i svađa u obitelji

Eto što će vas skulirati
Eto što će vas skulirati (Arhiva)
Više o

mir

,

druženje

,

pečenje

Blagdani su, kažu, vrijeme mira... no, što ako vi ili netko od ukućana to baš i ne shvaća već se stalno svađa i kvari atmosferu?

Rješenje je jednostavno, kažu znanstvenici - tajna je u dobrom komadu mesa ili mirisnog pečenja na stolu i to ne zbog finog okusa već samog pogleda na meso

Psiholozi Frank Kachanoff i Donald Taylor sa Sveučilišta McGill u Montrealu tvrde da slika mesa smanjuje razinu agresivnosti, a tako i napetosti među pojedinim članovima zajednice.

"Istraživanjem smo željeli utvrditi povezanost između agresivnosti i podražaja iz okoline. Pritom su nas zanimale urođene reakcije, a ne one koje su nastale učenjem i socijalnim kontaktima", objašnjava Kachanoff.

Znanstvenici su pretpostavljali da pogled na meso potiče agresivno ponašanje te da je upravo ta agresivnost svojedobno ljudima pomagala u lovu i preživljavanju.

Međutim, rezultati su upravo suprotni. U istraživanju su sudjelovala 82 muškarca koja su dobila slike mesa i drugog, neutralnog sadržaja. Osoba koju nisu vidjeli istovremeno im je čitala priču, a muškarci su pogreške u izgovoru trebali kažnjavati glasnim povicima.

"Radi se o provjerenoj metodi za mjerenje agresivnosti", objašnjava Kachanoff. Suprotno očekivanjima, uspostavilo se da fotografije mesa umiruju ispitanike više od neutralnih motiva. Pritom se na fotografijama nije nalazilo sirovo meso nego ukusno pripremljeni odresci i pečenja, pa znanstvenici vjeruju da se rezultati mogu prenijeti i na obiteljske objede - meso na stolu ublažava agresivnost i tako smanjuje napetosti i svađe u obitelji.

24.12.2021. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno