« Život
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
HO HO HO!

Kako se u svijetu slavi Božić

Donosimo vam kratak popis božićnih običaja na koje možete naići u svijetu.

Kako se slavi Božić
Kako se slavi Božić (Pixabay)
Više o

tradicija

,

Božić

,

svijet

Teško je zamisliti da se negdje na drugom kraju svijeta ili barem na drugoj Zemljinoj polutki Božić i nova godina neće dočekati u debelim čarapama i krznenom kaputu. Najradosniji blagdan u godini mnogi slave na plažama bez previše odjeće na sebi.

Osim razlika u temperaturama zraka, različite nacije stvorile su i drugačije običaje. Kako bismo dočarali ugođaj u kojem uživaju oni u Brazilu, Gani ili Kazahstanu, donosimo vam kratak popis božićnio - novogodišnjih običaja na koje možete naići u svijetu:

Sjeverna Amerika

Kanada je jedna od onih zemalja u kojima se obično dočekuje bijeli Božić. Djeca ga provode dobro zabundana na svježem zraku, a na Badnjak kraj kamina ostavljaju mlijeko i kekse za Djeda Božićnjaka i mrkvu za sobove.

U SAD-u se na Badnjak viješaju čarape koje puni sv.Nikola. Običaj je nastao prema legendi koja kaže da je sv.Nikola čuo za siromašnu obitelj, spustio se kroz njihov prozor i napunio im čarape zlatom. Sv.NIkola je otada poznat pod novim imenom - Djed Božićnjak.

U Meksiku se na Božić razbijaju pinjate. Kartonska pinjata se napuni slatkišima, voćem i orasima pa objesi, a odrasli i djeca stavljaju poveze na oči i pokušavaju je što prije razbiti.

Južna Amerika

U Brazilu slavlje počinje božićnom obiteljskom večerom, otvaranjem poklona te prisustvovanjem Missi do Galo (pijetlova misa). Iako nemaju snijega, ljudi često ukrašavaju predmetima zimske tematike i snijega. 

Argentinci počinju slaviti Božić točno u ponoć, obično uz večeru i otvaranje poklona, a ujutro su uobičajeni i vatrometi.

Afrika

U Gani u božićno su slavlje uključeni i odrasli i djeca. Odrasli u kostimima dijele bombone na ulici, a djeca ukrašavaju kuću papirnatim ukrasima koje su izradili u školi.

Australija

Umjesto sanjki i kakaa, Australci će izvući kupaće kostime i koktele pa Božić dočekati pod vedrim nebom na nekoj plaži.

Novi Zeland Božić slavi uz roštilj na kojem se vrti janjetina, a od deserata se najviše jede pavlova torta od prhkih kora, šlaga i voća poput jagoda i kivija.

Azija

U Južnoj Koreji Božić je na glasu kao romantičan praznik, pa mnogi parovi izlaze na spojeve pod svjetlucavim božićnim svjetlima.

Filipinci imaju najduže božićne blagdane na svijetu. Slave ih od rujna do prosinca, što znači da se božićne pjesme ore u doba kada kod nas djeca tek sjedaju u školske klupe.

U Kirgistan Djed Mraz s darovima dolazi na u noći sa Stare na Novu godinu, nakon čega noć obasjavaju nevjerojatni vatrometi.

Europa

U Litvi se božićni ukrasi izrađuju od slame i sijena, a pletu u oblike zvijezda, pahulja ili zvona. Istim se ukrasima kasnije ukrašava i blagdanski stol.

Island ima zanimljivu legendu o Božićnoj Mački koja jede sve koji nisu opremljeni za hladno vrijeme. Zbog toga je uobičajena praksa poklanjanje zimske odjeće, a Božić se slavi u obiteljskom okruženju kako Mačka ne bi nekoga pronašla nasamo i odnijela sa sobom.

U Grčkoj žive kallikantzari, nezgodna stvorenja koja se u božićno doba skrivaju po kućama, kradu hranu i izazivaju nevolje. Grci zbog toga izvode obrede kojima bi otjerali zločesta stvorenja.

Piše: Andrea Holi
07.12.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno