« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
PIVILI!

Kako se slavi Dan sv. Patrika

Ako mislite da je proslava Dana sv. Patrika jednostavno ispijanje golemih količina piva u zelenom šeširu, grdno se varate

Što se danas radi u Irskoj?
Što se danas radi u Irskoj? (Arhiva)
Više o

Dan Svetog Patrika

,

proslava

Dan Svetog Patrika odavno je iz lokalne tradicije prerastao u globalni događa, a pravi se Irci dobro se zabavljaju kada gledaju kako se njihov dan slavi u drugim zemljama. Evo što Ircima zapravo znači današnji dan, 17. ožujka i kako se proslavlja. 

Tko je Sveti Patrik?

Od hektolitara piva mnogi zaboravljaju da je 17. ožujka zapravo katolički blagdan koji slavi život Svetog Patrika (387-461.) koji je punih 30 godina po Irskoj širio kršćanstvo. Lokalnom stanovništvu je pomoću djeteline pojasnio Sveto Trojstvo te je kasnije proglašen zaštitnikom Irske.

Pravi Sveti Patrik, bez obzira na činjenicu da njegov životopis na prvi pogled izgleda kao životopis heroja - nije bio Irac. Štoviše, rođen je u britanskoj aristokratskoj obitelji koja je posjedovala velik broj sluga. Sa 16 godina su ga oteli gusari i doveli u Irsku, gdje je dugi niz godina radio kao pastir. Legenda kaže da mu se jednoga dana obratio Bog koji mu je rekao da postane svećenik i širi kršćanstvo što je i učinio.

U njegovu čast, i inače pobožni Irci 17. ožujka obavezno idu na misu kako bi zahvalili Bogu na svemu što je Sveti Patrik učinio za njihov narod - navodno je čak istjerao sve zmije iz zemlje.

Alkohol

Ne brinite, pravi Irci 17. ožujka uživaju u alkoholu - imaju slobodan dan pa se smiju proveseliti. Prijatelji se okupljaju na cjelodnevnim zabavama i piju sve što je domaće, od Guinnessa do viskija Jameson. No, ulica je puna irske Garde, policije koja pazi da poslovično alkoholu naklonjeni Irci ne pretjeraju.

Parade

Ama baš svaki grad u Irskoj 17. ožujka ima vlastitu paradu, a na središnjem televizijskom dnevniku navečer se prikazuju kratke reportaže iz svih njih, pa možete zamisliti koliko traje (nadamo se da našim vlastodršcima neće pasti na pamet neka slična glupost za dan koji odluče da je dostojan takve pažnje). 

Znači, prije nego što se zaputite s ekipom na hektolitre piva u obližnju pivnicu ili pub, svratite na neku misu, neće vam škoditi ... ili ipak hoće?

17.03.2016. 18:03:00
Novi komentar
nužno
nužno