« Žene
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nove spoznaje

Kako se širi rak dojke

Genetski signal TGF-beta odgovoran je za kretanje stanica raka, što može pomoći u razvoju novih lijekova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

rak dojke

,

TGF-beta

,

Erik Sahai

,

širenje tumora

Britanski znanstvenici koji su promatrali kako se šire stanice tumora u miševima, izjavili su da su pronašli genetski signal koji kontrolira kako se stanice raka kreću. Ove nove spoznaje mogle bi pomoći u razvoju novih lijekova za borbu protiv raka, prenosi Reuters. 

Stručnjaci su koristili najnovije tehnologije kako bi mogli promatrati širenje stanica i otkrili da je genetski signal TGF-beta odgovoran za to kreću li se stanice kao samostalne jedinice ili u grupi.

TGF-beta signalizacija aktivna je samo u stanicama koje se kreću pojedinačno, a u takvim stanicama taj signal radi kad se kreću a ne radi kad zastanu u novom mjestu za rast.

- Rezultat nam je pomogao da saznamo da je grupa gena zaslužna za širenje raka dojke, te da se geni prvo moraju 'upaliti', a zatim 'ugasiti' kako bi se samostalne stanice raka mogle premjestiti - kaže Erik Sahai, voditelj laboratorija za stanice tumora u londonskom institutu za istraživanje raka.

Još uvijek se ne sprema novi lijek, ali znanstvenici sada znaju kako stanice tumora funkcioniraju i imaju mnogo ideja kako ih zaustaviti.

Još 2007. dokazano je da liječenje raka operacijom, kemoterapijom ili radijacijom povisuje količinu TGF-bete, te da mogu i povećati šanse da se tumor proširi.

Sahai kaže da u tumoru srednje veličine može biti i bilijun stanica, a samo mala količina može se odvojiti i proširiti se.

Njegov tim znanstvenika stavio je u miševe dvije grupe stanica raka dojke označene flourescentnom bojom, te ih pratio pomoću posebnih novih tehnika.

Kad je TGF-beta signal bio blokiran, tumor se širio u grupama u limfnom sustavu. No, stanice koje su mogle primiti TGF-beta signal, kretale su se kao samostalne jedinice, a TGF-beta signal prvo se upalio i dopustio stanicama da se šire, da bi se potom ugasio i dopustio im da ponovno rastu na novoj lokaciji.

Stručnjaci su zaključili da stanice ne mogu raditi više stvari odjednom, dakle da se ne mogu kretati i rasti u isto vrijeme, nego samo jedno od toga.

19.10.2009. 11:11:00
Novi komentar
nužno
nužno