« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
BRRR

Kako se riješiti straha od javnog nastupa

Trema, naš česti gost kod javnih nastupa, može predstavljati veliku blokadu, a može se pojaviti i kod osoba koje su inače samouvjerene i komunikativne

Nije svatko rođen za javne nastupe
Nije svatko rođen za javne nastupe (Arhiva)
Više o

strah

,

javni nastup

,

glossophobia

Javni nastup nekima je kao popiti čašu vode, nekima se javlja lagana nelagoda, dok ima i onih kojima sama pomisao na to izaziva navalu anksioznosti. Ovdje se čak ne radi o tome da morate držati predavanje pred stotinu ljudi, već i običan sastanak na kojem imate prezentaciju...

Trema, naš česti gost kod javnih nastupa, može predstavljati veliku blokadu, a može se pojaviti i kod osoba koje su inače samouvjerene i komunikativne.

Srećom, glossophobia odnosno strah od javnog nastupa može se prebroditi uz trening misli i vježbu.

Osjetite li da val nervoze dolazi, ne morate mu se opirati. Prihvatite taj osjećaj i proživite ga jer će poricanje straha rezultirati još većom tjeskobom. Fokusirajte se na ono ispred vas.

Na javnom događaju jednostavno držite kontakt očima sa ljudima ispred sebe i budite svjesni svake riječi koji izgovarate - i duboko dišite. U većini slučajeva kada vas tjeskoba uhvati riječ je o vašem perfekcionističkom pogledu na situaciju.

Pri tome vidite jedino ono što može poći loše, a tada pomaže da razmislite o iskustvima u prošlosti: niti jedna prezentacija nije propala zbog krivo izgovorene riječi, a ne bi se trebali ni uspoređivati s ostalima.

Vježbanjem možete ojačati samopouzdanje s publikom.

Počnite vježbati sa bliskim prijateljima i članovima obitelji. Komunicirajte više s grupicama ljudi, a uskoro ćete se osjećati dovoljno samouvjereno za održati govor od tri minute

Pripremite svoj govor nekoliko dana prije i ponavljajte ga. Međutim, najbolji govori nisu oni zapamćeni i naučeni napamet. Vi znate poantu svoje prezentacije ili govora i s njom možete biti kreativni.

Pokušajte stvoriti dijalog s publikom, to će olakšati da fokus nije samo na vama već da se i slušatelji osjećaju odgovorno i uključeno.  

Mnogi tvrde da govorenje ispred ogledala može pomoći ljudima da se osjete smirenije jer imaju viziju kako će to izgledati na samom nastupu. 

Možete se i snimati da se bolje upoznati sa svojim glasom i izrazima lica, a dok preslušavate ili gledate snimku zapisujte što možete napraviti bolje. 

Na samom nastupu razmišljajte o materijalu o kojem govorite, a ne o publici i njenim reakcijama. 

Opustite se i zaboravite na svoj strah od govora, a nakon nekog vremena, uz vježbu, postat ćete najbolji govornik koji vi možete biti. 

11.06.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno