« Život
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
EH, DA... :)

Kako se nositi s nevjerom?

Nakon što ste posumnjali da vas partner vara duboko udahnite i smirite se pa se prisjetite ovih nekoliko savjeta

Kako pametno reagirati?
Kako pametno reagirati? (Arhiva)
Više o

nevjera

,

savjeti

Nevjera je izuzetno traumatično iskustvo za prevarenu stranu, pa nije lako znati kako se ponašati i što napraviti kad saznate da vas partner vara ili otkrijete sumnjive poruke u njegovom/njenom mobitelu?

Naravno, prvo nam na pamet padne nešto naglo i burno, no kad unaprijed razmišljamo o nečem malo odraslijem... a psihoterapeut i stručnjak za veze Alex Carling kaže - baš tako treba. Ipak, lakše je reći, nego učiniti.  

Nakon što ste posumnjali da vas partner vara duboko udahnite i smirite se pa se prisjetite ovih nekoliko savjeta Alexa Carlinga i postupite najrazumnije moguće.

Napravite listu "za" i "protiv" - koliko god ovo trivijalno zvučalo, takva lista pomoći će vam da situaciju sagledate realno. Stavite na papir sve argumente za spašavanje veze i argumente protiv.Zapitajte se je li ta veza vrijedna truda, možete li prijeći preko prevare i ponovno vjerovati partneru? To su sve vrlo važne stvari s kojima se morate suočiti.

Analizirajte listu - nakon što ste napisali sve "za" i "protiv" stavke, analizirajte ih. Razmislite što je bilo dobro u vezi, što nije. U čemu ste griješili i što biste u budućnosti napravili drugačije, a što ne. Ponekad se dogodi da svoja prošla iskustva ili nesigurnosti projiciramo na novog partnera. Uzmite vremena, zapitajte se ponavljate li određene obrasce ponašanja i tek kada budete sa sobom na čisto krenite u nešto novo ili, ako ste tako odlučili, vratite se starom. 

Okružite se osobama od povjerenja - velika je vrijednost imati ljude kojima se možete povjeriti i na koje se možete osloniti. Ako sumnjate da vas partner vara ili ako ste sigurni u to, povjerite se prijatelju. Ponekad je potrebno to što nosimo u sebi izgovoriti na glas kako bismo znali kako dalje.

Zapisujte osjećaje - možda zvuči nepotrebno, ali zapisivati osjećaje djeluje vrlo terapeutski i pomaže nam da sami sebe bolje razumijemo. To nije jedina prednost pisanja. Naime, kad smo u teškim životnim situacijama, naše tijelo pali mehanizme za preživljavanje i postajemo vrlo smeteni i dekoncentrirani. U tom slučaju pametno je zapisivati sve što mislimo da je važno.

Razgovarajte na neutralnom terenu - suočiti partnera sa sumnjom da vas vara nije ni malo lagana stvar. Ne znate što vas čeka i što ćete čuti. Baš zato ovaj je razgovor nabolje obaviti na mjestu gdje vam je ugodno i gdje se osjećate sigurno.

I da, budite jaki!

06.02.2019. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno