« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako se ispravno koristi klima u automobilu

Ako se redovito održava i ispravno koristi klima uređaj ne šteti zdravlju i pridonosi sigurnosti u prometu

Korisni savjeti za korištenje klime u automobilu
Korisni savjeti za korištenje klime u automobilu (Automania)
Više o

klima uređaj

,

klima u automobilu

Klima uređaj postao je neizostavan dio serijske opreme velikog broja novih automobila, no sve donedavno smatrao se luksuzom i nudio samo uz doplatu i to na većim i luksuznijim automobilima. Klima uređaj je ušao u modu početkom 90-tih godina, a danas više od 90 posto novih automobila ima serijski ugrađen sustav za rashlađivanje.

Klima uređaj u automobilu zahtjeva redovito održavanje tijekom cijele godine. U slučaju neodržavanja klima uređaja može doći do znatnih troškova koji mogu neugodno iznenaditi vlasnika vozila. Greške se pojavljuju već u samom startu ako se klima uređaj uključuje samo kada je vani zaista vruće ili ako se pali svega par puta godišnje. Kod dugog nekorištenja klime može doći do oštećenja kompresora klime što je skup popravak.

Rashladna tekućina klime istodobno podmazuje kompresor, a kad je klima isključena kompresor se ne podmazuje dovoljno. Da klima uređaj, odnosno njen kompresor slabije rade vidi se po osjetnom padu rashladnog kapaciteta klima uređaja, a kod ekstremnog slučaja i kvara dolazi do prestankarashlađivanja. Klima uređaji u automobilu uvijek propuštaju malo rashladnog plina, pa testiranje i servis klime treba napraviti najmanje jednom u dvije godine.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

19.07.2015. 10:21:00
Novi komentar
nužno
nužno