« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Racionalna uporaba

Kako sačuvati djelotvornost antibiotika?

Stručnim simpozijem obilježit će današnji Europski dan svjesnosti o antibioticima

tablete_lijekovi_Corbis
tablete_lijekovi_Corbis (Corbis)
Više o

antibiotici

,

djelotvornost lijekova

,

Europski dan svjesnosti o antibioticima

Ove godine taj je dan posebno posvećen ulozi liječnika primarne zdravstvene zaštite u promoviranju racionalne uporabe antibiotika u izvanbolničkoj sredini.

Antibiotici postaju neučinkoviti, jer zbog prevelike uporabe bakterije razvijaju otpornost na te lijekove. Najčešće se to događa zato što se uzimaju protiv virusnih infekcija kod kojih su antibiotici nedjelotvorni.

Stručnjaci ističu da se oko 90 posto antibiotika troši izvan bolnica, a među njima oko 75 posto na infekcije dišnih puteva koje su najčešće uzrokovane virusima. Nedjelotvorno trošenje stoga potiče razvoj mutanata otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš.

Iako su antibiotici dostupni samo na liječnički recept mnogi ih uzimaju samoincijativno, a pacijenti često vrše pritisak na liječnike da im prepišu te lijekove smatrajući da je to znak da njihovu bolesti shvaćaju ozbiljno.

Iskustva pokazuju da je potrošnju antibiotika moguće smanjiti, pa je tako Francuska kroz javnu kampanju smanjila potrošnju antibiotika za 25 posto. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 14:20:56
Novi komentar
nužno
nužno