« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DILEME

Kako proizvesti više hrane a ne ubrzati globalno zagrijavanje

Dosta ironično, uz milijardu gladnih i oko milijardu ljudi pati od raznih kroničnih bolesti koje su posljedica prevelikog konzumiranja hrane

Proizvodnju hrane treba povećati
Proizvodnju hrane treba povećati (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

glad

,

efekt staklenika

,

proizvodnja hrane

Jedan stručni međunarodni panel nedavno je objavio svoje prijedloge o globalnom rješavanju problema ishrane u kontekstu klimatskih promjena.  Ovaj je dokument objavljen neposredno pred konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, krajem mjeseca u Durbanu u Južnoj Africi.

U panelu su bili stručnjaci za poljoprivredu, meteorolozi, ekonomisti, nutricionisti i ekolozi iz 13 zemalja.  Njihov je zaključak da će klimatske promjene dovesti do još dublje krize na planu ishrane svjetskog stanovništva.  Primjer za to im je protekla godina, u kojoj su se smijenjivale i prirodne i humanitarne katastrofe i politička nestabilnost - a sve u sjeni rasta cijena hrane.

Radom panela rukovodio je John Beddington, glavni savjetnik za znanost britanske vlade. "Sadašnja stuacija jednostavno nije prihvatljiva.  Veći dio svjetskog stanovništva ugrožen je kada je u pitanju redovita prehrana.  Jedna milijarda ljudi je gladna, oni žive u istinskom siromaštvu.  Druga milijarda ne skapava od gladi, ali nema prikladnu prehranu.  S druge strane, dosta ironično, oko milijarda ljudi pati od raznih kroničnih bolesti koje su posljedica prevelikog konzumiranja hrane" - rekao je John Beddington.

On kaže da je u posljednje dvije tri godine hrana prilično poskupjela, nakon što je za nekoliko prošlih desetljeća - bila sve jeftinija.  Posljedica je - sve veći broj siromašnih.  Posljedice klimatskih promjena bit će u budućnosti sve ozbiljnije. "Ispušni plinovi koji su u atmosferi utjecat će na klimatske promjene u sljedeća dva ili tri desetlejća.  Istrživanja pokazuju da će biti još više 'ekstremnih vremenskih pojava' - vrućina, suša i poplava.  One su već sada učestale.  To će imati društvene, ekonomske i ekološke posljedice" - rekao je britanski stručnjak.

Sada na svijetu ima oko sedam milijardi ljudi.  Do 2050. bit će ih oko devet.  Megan Clark, znanstvenica iz Australije koja je sudjelovala o radu ovog međunarodnog panela kaže da će sve te ljude biti teško prehraniti: "Do 2050. trebat će povećati proizvodnju hrane za između 30 do 80 posto, ali i prepoloviti emisiju stakleničkih plinova.  To su oprečni, suprotstavljeni ciljevi - bit će ih vrlo teško postići."

Adrian Fernandez iz Meksičkog instituta za ekologiju kaže da se u poljoprivredu mora početi ulagati više novca: "To će biti jedna od glavnih tema na skupu UN-a u Durbanu o klimatskim promjenama.  Kako povećati financiranje proizvodnje hrane da bi se uhvatili u koštac s klimatskim promjenama."

Među prijedlozima međunarodnog panela za ishranu i klimu je onaj koji traži da se ova problematika uključi u nacionalnu politiku svake zemlje. Također traže se veća ulaganja u agrar ali i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Većina svjetskih znanstvenika smatra da su klimatske promjene posljedica ljudskog ponašanja - ovisnosti o nafti i industrijskog načina proizvodnje.  Međutim, ima i znanstvenika koji tvrde da 'ljudski faktor' u klimatskim trendovima nije toliko značajn.

I o tom će se problemu razgovarati na sastanku Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Južnoj Africi krajem ovog mjeseca.

Piše: Joe De Capua / VOA
22.11.2011. 12:51:00
Novi komentar
nužno
nužno