« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ŠTEDNJA

Kako prijeći 2300 kilometara s jednim tankom goriva?

Amerikanci Wayne Gerdes i Chris Bernius u 14 su dana prošli 12.700 kilometara kroz 48 američkih saveznih država, a za to su vrijeme morali puniti automobil svega 6 puta

Fotografija vijesti
Više o

ekološka svijest

,

hibridna vozila

,

gorivo cijene

,

gorivo potrošnja

,

skupo gorivo

Zvuči pomalo nestvarno, ali uvjeravamo vas, ovdje se ne radi ni o kakvom reklamnom triku, već o sjajnom podhvatu dvojice eko freakova koji su doveli štedljivu vožnju do savršenstva i tim činom upisali svoja imena u Guinnessovu knjigu rekorda.

Amerikanci Wayne Gerdes i Chris Bernius u 14 su dana prošli 12.700 kilometara kroz 48 američkih saveznih država, a za to su vrijeme morali puniti automobil svega 6 puta, s time da im je na kraju ostalo još oko pola rezervoara.

Što su to radili i koji su to automobil vozili, zasigurno se pitate?

Dvojac se odlučio za Kiu Optima, relativno prosječni hibridni automobil koji prema tvorničkim specifikacijama troši štedljivih 5,82 litara na 100 kilometara. Budući da su svakim punjenjem uspjeli prijeći gotovo 2300 kilometara (2282 najefikasnije punjenje), nije teško izračunati da im je prosječna potrošnja bila nevjerojatnih 3,63 litara na 100 kilometara.

Najbolji dio? Radi se o potpuno serijskom automobilu kojemu motor nije prerađivan ni na koji način.

Naravno, Gerdes i Bernius ne bi bili Guinnessovi rekorderi da nemaju nekoliko trikova u svojim rukavima. Neke od taktika kojima su se koristile su i: vožnja tik iza velikih kamiona (zbog manjeg otpora zraka i većeg uzgona), iznimno ravnomjerno ubrzavanje i usporavanje te kočenje samo kada je to neophodno. Za vrijeme svojih vožnji ovaj je dvojac uspio usavršiti zaustavljanje vozila bez korištenja kočnica.

Što mi „smrtnici" možemo naučiti iz ovoga? Unatoč tomu što su mjere ovog dvojca za većinu ljudi ipak previše ekstremne, to ne znači da u našoj svakodnevnoj vožnji nema mjesta boljim vozačkim navikama i štednji.

Dobar tlak u gumama, izbacivanje nepotrebnih stvari iz automobila koje mu povećavaju težinu, ravnomjerno ubrzavanje, mirno usporavanje, izbjegavanje „sportske" vožnje te izbjegavanje žurbe kad god je to moguće samo su neke od navika koje bi svakako trebali usvojiti.

Štoviše, stručnjaci sa Sveučilišta Michigan tvrde kako se na ovaj način može uštedjeti nevjerojatnih 45% novca koje trošimo na gorivo.

Brzi i žestoki? Ne u recesijskoj 2011. godini.

03.10.2011. 23:07:00
Novi komentar
nužno
nužno