« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
7 NAČINA

Kako preživjeti depresiju nakon razvoda

Planiranje će vam pomoći da ne provodite sate razmišljajući o prošlim vremenima

(Shutterstock)
Više o

sreća

,

depresija

,

razvod braka

,

prekid veze

Razvod i smrt ubrajaju se u dva najstresnija iskustva u životima osoba koje se stupile u brak. Konačan prekid uglavnom je popraćen dugim razdobljem tugovanja, depresijom i osjećajem da se cijeli svijet nepovratno srušio.

Nedavna studija objavljena u "Journal of Health and Social Behavior", otkriva da osobe koje prolaze kroz razvod braka imaju 20% više kroničnih zdravstvenih problema od onih koje su bile pošteđene tog stresa.

Iako jedino vrijeme liječi sve rane, psiholozi navode sedam načina preživljavanja depresije nakon razvoda:

1. Zadubite se u knjigu

Naravno da nije dobro izgubiti osjećaj za stvarnost, ali vrijeme provedeno u fiktivnom svijetu pomaže tijelu da barem na nekoliko sati zaboravi na stres i svakodnevnu patnju.

2. Promijenite rutine

Ako inače odmah nakon posla trčite kući, odlučite barem jednom tjedno izaći s društvom ili se učlanite u neki sportski klub. Provođenje vremena s drugim osobama prisilit će vas da budete ljubazni i nasmijani te da shvatite da život doista ide dalje.

3. Planirajte

Točno si odredite u koje doba dana ćete jesti, otići u shopping, kuhati, pospremati, piti kavu, izvršiti sitne popravke, otići na izlet, ..., na način da si cijeli dan popunite tim sitnim, svakodnevnim aktivnostima. Planiranje će vam pomoći da ne provodite sate razmišljajući o prošlim vremenima i u analiziranju nemilih događaja.

4. Pospremite

Kraj ljubavne veze treba obilježiti nemilosrdnim čišćenjem. Stan koji liči na groblje uspomena samo će vas dodatno vraćati unatrag. Stvari bivšeg partnera treba vratiti ili baciti, a pospremanje se može provoditi u nekoliko faza.

5. Čuvajte energiju

Energija koja je potrebna za svakodnevno mentalno nošenje s razvodom jednaka je cjelodnevnom teškom fizičkom radu. Nemojte se opterećivati s dodatnim aktivnostima i juriti uokolo, fokusirajte se samo na one prijatelje i događaje koji su vam doista važni.

6. Prkosite stereotipovima

Za razvedene se priča da ne mogu biti u društvu parova, da su mrzovoljni i da će iskoristiti prvu priliku da poznaniku otmu bračnog druga. Obećajte si da ćete razbiti stereotipove i vratiti ugled razvedenima.

7. Zadržite dostojanstvo

Bolje je biti sretan nego u pravu. Čak i ako bivšeg/bivšu krivite za bračni krah, zaboravite na svađe i međusobne optužbe jer ne morate nikome dokazivati da ste u pravu. Prepirke će u vama samo probuditi negativne osjećaje.

 

01.03.2010. 12:26:00
Novi komentar
nužno
nužno