« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
BOLJE GROB NEGO JOB

Kako preživjeti dan na poslu kojeg mrzite

Ležite li i vi svako jutro u krevetu, tražeći motivaciju za ustajanje, pritom psujući život, sudbinu, šefa, kapitalizam i obaveze? Ne očajavajte, imamo rješenje

Nije lako, ali se može
Nije lako, ali se može (Arhiva)
Više o

nezaposlenost

,

posao

,

zapošljavanje

,

radno mjesto

,

posao iz snova

,

traženje posla

Ukoliko ste jedni od onih ljudi koji se ustaju svaki dan pršteći entuzijazmom i ne mogu dočekati početak još jednog radnog dana, znajte da ste u debeloj manjini. Realnost većine nas ostalih je takva da u najbolju ruku preživljavamo iz dana u dan, svakodnevno se motivirajući da ne odustanemo, a u najgorem slučaju ležimo u krevetu psujući život, sudbinu, šefa, kapitalizam, obaveze i sve ostale mrske nam stvari kojih se sjetimo.

Ako se i vi pronalazite u ovoj drugoj, većinskoj skupini ljudi, ne očajavajte. Unatoč tome što u široj slici možda i ne možete previše promijeniti, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako bi vam cijela stvar ipak bila malo podnošljivija.

Razmislite o svojim ciljevima

Okej, velika većina nas radi zbog toga što nam treba novac, i nema ništa lošega u tome da vam je to primarni razlog zbog kojeg radite nešto što vam se ne sviđa. Ipak, ukoliko vam je to ujedno i jedini razlog, postoji velika opasnost da vam cijela stvar prisjedne puno ranije nego što ste se nadali.

Ako baš nikako ne možete pronaći nešto drugo što vas motivira u poslu (napredak u karijeri, nova iskustva, upoznavanje novih ljudi) pokušajte se mentalno odvojiti od njega koliko god je to moguće. Vaš vas posao i poslodavac ne posjeduju, a to posebice vrijedi za vaše slobodno vrijeme. Ne donosite ga kući i sjetite se da imate život i izvan njega.

Stavljajte naglasak na pozitivne stvari

Čak i oni koji su našli svoj posao snova mogli bi na svom radnom mjestu pronađi određene zamjerke. Sama činjenica da postoji mnogo stvari koje vas smetaju na vašem poslu ne znači da se neprestano trebate baviti njima ili tražiti način da ih promijenite. Štoviše, takav će vas pristup kroz neko vrijeme samo učiniti još nezadovoljnijima, a utjecat će i na radnu atmosferu među vašim kolegama.

Ponekad je dovoljno samo malo dobre volje i isticanje pozitivnijih stvari kako biste promijenili svoj pogled na vaš posao. Ukoliko postoji bilo kakva pozitivna stvar, ma koliko ona bila mala i nevažna, fokusirajte se na nju i od nje krenite prema drugim, većim stvarima.

Uvijek tražite mogućnosti za napredovanje

Riječ „napredovanje" nemojte ovdje shvatiti isključivo kao višu poziciju u hijerarhiji vaše tvrtke ili različite povlastice/povišice. Napredovanje je jedan širi proces u kojem iskorištavate svaku priliku koja vam se pruži kako biste naučili nešto novo, stekli iskustvo i nova znanja te preuzimanje novih, odgovornijih obaveza. Iako su mnogi skloni misliti kako ne postoji ama baš ništa što mogu učiniti da napreduju u svom poslu, to gotovo nikad nije istina.

Samo zbog toga što vaš šef ne primjećuje kako se više trudite zadnja 3 dana ne znači da trebate odustati od tog plana i vratiti se ljenčarenju i kukanju kako vam je posao dosadan i zatupljujuć. Zapamtite, ulaganje truda u sve što radite neće samo prije ili poslije biti nagrađeno od strane vašeg poslodavca, već ćete se i vi osjećati bolje i samopouzdanije, što je u široj slici možda čak i važnije.

U zdravom je tijelu zdrav duh

Mnogi su skloni previdjeti važnost fizičke kondicije i dobre forme za uspješnost u poslu, zanemarujući neprestane apele stručnjaka koji tvrde kako su pravilna prehrana i redovita tjelovježba temelj za izgradnju sreće i zadovoljstva u svim drugim aspektima života. Zaboravite pusta obećanja različitih marketinških kampanja i „istina" koje pročitate o nekoj namirnici i shvatite da tjelovježba i uravnotežena prehrana jednostavno nemaju alternativu.

Fizička aktivnost ne podrazumijeva nužno znojenje u smrdljivim teretanama. Hodajte ili vozite bicikl do radnog mjesta, idite stepenicama umjesto liftom te odaberite odlazak na tržnicu ili u gljivarenje umjesto subotnjeg izležavanja u krevetu do podne. Tek kad dovedete svoje fizičko stanje u red možete početi razmišljati i o sređivanju onog u poslu i karijeri.

25.10.2012. 16:09:00
Novi komentar
nužno
nužno