« Život
objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan
SAVJETI

Kako preživjeti dan (i noć) ovih dana?

Tek tolikl da znate - odgovor na pitanje trebamo li držati prozore otvorene ovisi o vrsti kuće i vanjskoj temperaturi.

Kako preživjeti?
Kako preživjeti? (Arhiva)
Više o

vrućina

,

toplina

,

noć

,

dan

Naši domovi ovih dana mogu postati neugodno vrući, osobito noću. Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe malo svježeg zraka, no trebamo li to raditi? Što je bolje tijekom toplinskog vala - da prozori budu otvoreni ili zatvoreni?

Profesor na Sveučilištu Nottingham Trent Amin Al-Habaibeh kaže za Independent: "Toplina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i vrućeg zraka. Važno je izbjegavati efekt staklenika jer to povećava temperaturu u kući. Dakle, ako imate zatvorenu lođu, balkon ili zimski vrt, važno je držati prozore otvorenima tijekom dana i idealno je izolirati taj prostor od ostatka doma."

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje trebamo li držati prozore otvorene ovisi o vrsti kuće i vanjskoj temperaturi.

"Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša od vanjske. U suprotnom ih držite zatvorene", napominje.

Psihologinja Lindsay Browning slaže se da je bolje držati prozore zatvorene:

"Ne želite da vanjski zrak ulazi u dom i zagrijava ga. Ali kada sunce zađe, vanjski zrak će se početi hladiti. U ovom trenutku je sjajna ideja otvoriti prozore kako bi povjetarac ušao u spavaću sobu, pomogao je rashladiti i osigurao potrebnu cirkulaciju zraka."

Prostorije okrenute prema suncu zaštitite od vrućine tako da spustite rolete i navučete zavjese tijekom dana. Preporučuje se i da prozore držite zatvorene ako imate klima-uređaj kako bi hladniji zrak mogao cirkulirati.

18.07.2023. 15:21:31
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.07.2023. 17:49
    sahara nocu 30
Novi komentar
nužno
nužno