« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
POKUŠAJTE!

Kako pretvoriti balkon u cvjetnu oazu

Ovisno o tome nalazi li se vaš stan na strani gdje je uvijek sunčano ili tamo gdje je sjena, odlučite se za neko od ovog cvijeća

Neka balkon bude pun cvijeća
Neka balkon bude pun cvijeća (Arhiva)
Više o

savjeti

,

uzgoj cvijeća

,

balkon

,

balkonsko cvijeće

Balkonsko cvijeće uvijek će privući poglede prolaznika tijekom toplih ljetnih dana, a i vama će biti lijepo sjesti u takvu cvjetnu oazu i popiti kavu. Ako imate balkon(čić), vrijeme je da počnete s pripremama...

Ovisno o tome nalazi li se vaš stan na strani gdje je uvijek sunčano ili tamo gdje je sjena, odlučite se za neko od ovog cvijeća.

Balkon u sjeni

Begonija - ovo cvijeće najbolje uspijeva na balkonu koji je okrenut prema istoku ili sjeverozapadu. Begonije imaju prekrasne cvjetove koje dolaze u različitim bojama: žuta, bijela, crvena, ružičasta... Imajte na umu da se zalijevaju tek kada vidite da je zemlja suha, a prihranjuju se gnojivima koja nisu acidna niti bazna. Postoje cvjetne i lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog dekorativnog lišća.

Bršljan - često se divimo kućama koje su prekrivene bršljanom jer im daje bajkovit izgled. Bršljan je zimzelena biljka penjačica i sadi se uz kuće jer djeluje kao prirodni izolator. Na balkonu će efektno izgledati pogotovo ako pustite da prekrije ogradu.

Fuksija - ovo balkonsko cvijeće uzgaja se zbog lijepih zvonolikih visećih cvjetova. Ne podnosi dobro izravno sunce pa je sjenovito mjesto na balkonu idealna pozicija za fuksiju. Ali, pripazite da i dalje dobiva svijetlo. Fuksija voli vlagu pa je treba zalijevati redovito, ali tako da zemlja ne bude konstantno mokra, nego vlažna.

Balkon na sunčanoj strani

Dragoljub - ovo balkonsko cvijeće dolazi iz dalekog Perua i ima intenzivne narančaste cvjetove. Uspijeva i na suncu i u polusjeni. Njegovi listovi su okrugli i pomalo slični lopoču, kiselkastog je okusa i često se koristi u raznim salatama. Relativno je otporan na niže temperature.

Pelargonija - najpopularnije balkonsko cvijeće koje će krasiti vaš balkon tijekom cijelog ljeta. Postoje dvije vrste pelargonije: puzavice i grmolike. Puzavice su glatkog lista i ''pužu'' dok rastu, a grmolika pelargonija ima baršunasto lišće i može narasti do 90 cm visine. Cvjetanje kreće tijekom ranog ljeta i traje sve do pozne jeseni, a cvjetovi mogu biti jednoredni ili višeredni.

Petunija - također vrlo poželjno balkonsko cvijeće jer dolazi u raznim bojama i nekada izgleda kao da ima više cvjetova nego lišća. Najomiljenija viseća petunija jesurfinija, hibridna vrsta petunija koja cvijeta od svibnja do listopada. Nije zahtjevna za održavanje i ako se budete pridržavali svih pravila uzgoja, petunije će cvasti cijelo ljeto.

Pustinjska ruža - ima zanimljive cvjetove jer je boja na njihovim krajevima intenzivno ružičasta, a kako se približava sredini postaje bijela. Promjer cvjetova iznosi 5 cm, a sastoji se od pet ružičastih latica.

Verbena - sporiš ili željezarka je cvijeće specifičnog izgleda i cvjeta cijelo ljeto. Verbenin cvat se sastoji od malih cvjetova s pet listova koji dolaze u jednoj ili dvije boje, a najčešće su to crvena, plava, ljubičasta, ružičasta, žuta i bijela. Kao i kod petunije, postoje grmolika i puzava verbena.

19.02.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno