« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako prepoznati narcisa?

Terapeuti koriste vodič The Diagnostic and Statistical Manual, a osoba treba ima 55 posto ovih karakteristika da bi se smatrala narcisoidnom osobom

Koje su karakteristike narcisa?
Koje su karakteristike narcisa? (Arhiva)
Više o

prepoznavanje

,

narcis

Većina ljudi je barem jednom u životu nekoga opisalo kao narcisoidnu osobu, a terapeuti za to imaju poseban vodič, piše MGBRelationships.

Terapeuti koriste vodič The Diagnostic and Statistical Manual, a osoba treba ima 55 posto ovih karakteristika da bi se smatrala narcisoidnom osobom.

Nadmoć i pravo - superiornost je broj jedan kada se radi o narcisoidnim osobama. Ovo je različiito od samopouzdanja. Svijet narcisoidnih osoba govori o dobrom/lošem, superiornom/inferiornom i ispravnom/pogrešnom. Postoji hijerarhija, a narcisoidne osobe su uvijek na vrhu i najbolje. Zanimljivo je da također mogu imati isti osjećaj i za najgore - oni su najbolesniji, najgore im je ili najviše su povrijeđeni.

Nedostatak suosjećanja - narcisoidne osobe nemaju sposobnost da suosjećaju s drugima, ovaj nedostatak empatije odlika je narcisoidnosti. Također mogu biit sebični i samozatajni i obično nisu u stanju razumjeti kako se druge osobe osjećaju. Ova osobina znači da je teško s njima ostvariti odnose.

Nemaju granice - mnogim ljudima nedostaju granice ili redovito prelaze granice drugih ljudi, ali kod njih je to uobičajeno ponašanje. Narcisoidne osobe ne mogu točno vidjeti gdje završavaju oni, a vi započinjete. Ponašaju se poput dvogodišnjaka. Vjeruju da sve pripada njima, da svi misle i osjećaju se kao oni i da sve žele iste stvari.

Perfekcionizam - možete ih primjetiti zbog njihove izuzetno velike potrebe da sve bude savršeno. Oni vjeruju da bi trebali biti savršeni, da bi vi trebali biti savršeni, a da bi se događaji trebali odvijati točno onako kako su zamislili. To je jako težak zahtjev što dovodi do toga da se narcisoidni većinu vremena osjećaju nezadovoljno i jadno.

Velika potreba za pažnjom i potvrdom - stalna potreba za pažnjom je njihova velika potreba. Trebaju im riječi podrške, da ih volite, divite im se ili odobravate. Oni nikada ne osjećaju da je dovoljno jer duboko u sebi vjeruju da ih nitko ne može voljeti. Unatoč svom bespoštednom hvalisanju i narcisodi su zapravo vrlo nesigurni i boje se. Oni stalno pokušavaju izvući pohvale i odobrenja od drugih kako bi povećali svoj krhki ego, ali bez obzira koliko im je dano, oni uvijek žele više,

07.02.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno