« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZNAKOVI OPASNOSTI

Kako prepoznati emocionalno zlostavljanje

Donosimo karakteristike takve vrste zlostavljanja koji vam mogu pomoći prepoznati alarmantne i opasne znakove emocionalne kontrole

Prepoznajte zlostavljanje i spriječite ga
Prepoznajte zlostavljanje i spriječite ga (Shutterstock)
Više o

emocionalno zlostavljanje

,

prisilna kontrola

Emocionalna i psihološka prisilna kontrola nad partnerom jednako je opasna kao i ona fizička, no mnoge je osobe još ne znaju prepoznati. Samo zato jer znakovi zlostavljanja na tijelu žrtve nisu vidljivi u obliku masnica, ne znači da ožiljci ne postoje. 

U ovom članku donosimo karakteristike takve vrste zlostavljanja koji vam mogu pomoći prepoznati alarmantne i opasne znakove emocionalne kontrole:

1. Radi se o više sukoba

Emocionalno zlostavljanje događa se dulji period vremena u kojem jedna strana zastrašivanjem kontrolira drugu.

2. Zlostavljač pokušava preplašiti žrtvu

U slučaju obiteljskog zlostavljanja, jedna strana se ponaša na način da zastrašuje ili plaši drugu čime manupulira njezinim ponašanjem. Zlostavljač se naljuti i na najmanju 'grešku', a sve se mora raditi na njegov način. Žrtva se boji ponašati se na bilo koji način osim na onaj koji zlostavljač 'odobri', zbog straha od posljedica.

3. Detalji su važni

Ako jedna strana spremi čašu na krivu policu, druga će početi vikati i optuživati ju da ju/ga ne voli i da mu/joj namjerno prkosi. Zlostavljač time kontrolira i najmanji pokret žrtve.

4. Jednosmjerna ulica

U zdravoj vezi zadovoljene su potrebe oba partnera. 

Zlostavljač ne razmišlja o svom partneru i sebe uvijek stavlja na prvo mjesto. Smatra da je partner dužan ispunjavati sve njihove želje, a on može činiti što god želi.

5. Ništa se nije dogodilo

Zlostavljač se pravi kao da se sukob nije dogodio ili čak krivi žrtvu. Žrtva tada počinje sumnjati u sebe i teba joj više vremena kako bi prepoznala da je zapravo u pitanju zlostavljanje. 

6. Nije važno ako je žrtva nesretna

U zdravim vezama, partnera pogađa ako drugoj strani uzrokuje nesreću. Možda je zbog toga ljut, možda i je i on povrijeđen, ali promijenit će svoje ponašanje ako je ono loše.

Zlostavljač ne želi čuti ništa o tome da unesrećuje druge, a često puta pokušava umanjiti važnost svojeg ponašanja. Žrtva ponekad osjeća preveliki strah da bi se uopće pobunila pa izbjegava činiti stvari koje su joj važne kako ne bi uznemirila partnera.

7. Kontroliranje u različitim prilikama

Od zabrana da žrtva izlazi s prijateljima ili posjećuje obitelj, do financijskog kontroliranja, zlostavljač ograničava žrtvino kretanje vežući ju za sebe. Neki čak idu u krajnosti, prate žrtve ili hakiraju u njihove društvene mreže, mailove ili telefone. 

8. Osobni napadi

Iako zlostavljač ne vrši fizičko nasilje nad žrtvom, vrijeđa ju, omalovažava i ponižava, a čak i ako to čini na 'pristojan' način, to je i dalje zlostavljanje.

 

Ako prepoznajete ovakve znakove u vlastitoj ili tuđoj vezi, prijavite ga nekoj od službi koje pružaju zaštitu žrtvama zlostavljanja.

 

Piše: Andrea Holi
17.08.2017. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljiljana
    18.03.2018. 02:58
    Prepoznala sam tek sad sta mi radi
Novi komentar
nužno
nužno