« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZABAVNO JE

Čitanje i školski praznici

Bez obzira na to imate li malog knjiškog moljca ili vaš mališan bježi od knjige, i preko ljetnih praznika treba čitanjem treba održavati 'kondiciju'.

Objasnite klincima da čitaju
Objasnite klincima da čitaju (Arhiva)
Više o

čitanje knjiga

,

praznici

Roditelji ponekad jedva dočekaju kraj školske godine i školski praznici vesele ih više nego djecu. No, akoje vaš mališan svijež u školskim klupama, nije dobro u potpunosti prestati sa školskim aktivnostima samo zato jer se zvono posljednji puta oglasilo. Neki nastavnici djeci zadaju zadatke koje moraju obaviti tijekom ljetnih praznika, a puno njih na početku školske godine provjerava znanje iz prošle. Kada se radi o djeci koja tek upisuju niže razrede osnovne škole, u takve provjere moglo bi spadati i čitanje.

Kako zadržati dječje zanimanje za čitanjem kad ono nije obavezno?

Nastavite školske obaveze i nakon završetka školske godine. Odredite 15 minuta dnevno za čitanje s djetetom. To će biti dovoljno vremena da se dijete posveti toj aktivnosti, a moguće je a nastavi čitati i nakon tog vremenskog razdoblja kako bi dovršilo poglavlje. Nakon toga porazgovarajte s njime o pročitanome.

Djeca koja ne vole čitati, mogu otkriti svoju ljubav prema knjigama ako počnu čitati o onome što vole, a ne samo onome što trebaju. Ponudite im knjige s tematikom koja ih zanima i kasnije ih ispitajte o pročitanome. Jedva će čekati da s vama podijele podatke koji ih fasciniraju.

Što činiti s djecom koja obožavaju čitati?

Pobrinite se da razumiju o čemu čitaju. Djeca koja vole čitati često jedva čekaju dovršiti knjigu, a pritom jednostavno ne obraćaju pažnju na dijelove koje ne razumiju. Provjerite jesu li razumjeli radnju ili ih naučite da pitaju za značenje nepoznatih riječi.

Razmjenjujte knjige s drugom djecom. Knjige za djecu su skupe, a ni knjižnice nisu uvijek usput. Stupite u kontakt s roditeljima djece koja također vole čitati i razmijenjujte knjige s njima. Vjeroajtno će se dogoditi da će se koja knjiga vratiti uništena, no moguće je da ni vi sve ne vratite u savršenom stanju. 

Piše: Andrea Holi
18.08.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno