« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
ZNATE LI?

Kako prehlade ugrožavaju zdravlje srca

Umor, mučnina, bolovi u prsima, kašalj, povišena tjelesna temperatura, nedostatak zraka - sve su to simptomi koji mogu upućivati na bolest srčanog mišića

Pazite na svoje srce!
Pazite na svoje srce! (Arhiva)
Više o

zdravlje srca

,

prehlada

,

miokarditis

Prehladu mnogi stručnjaci s razlogom je nazivaju misterioznom bolesti. Simptomi su često nespecifični i mogu se povezati s različitim zdravstvenim stanjima, a čak i virus gripe može uzrokovati ovo oboljenje. Ako se ne liječi, može uzrokovati potpuno uništenje srca kada je jedino rješenje transplantacija srca. Riječ je o miokarditisu, upali srčanog mišića.

Upala srčanog mišića ili miokarditis, podmukla je bolest, obično uzrokovana virusnom infekcijom, ali i bakterijama, parazitim, lijekovima i narkoticima. Gotovo je nemoguće otkriti pravi uzrok miokarditisa.

Umor, mučnina, bolovi u prsima, kašalj, povišena tjelesna temperatura, nedostatak zraka - sve su to simptomi koji mogu upućivati na bolest srčanog mišića, koja i nije toliko rijetka.

Miokarditisu su sklonije osobe slabijeg imuniteta i podložnije raznim infekcijama. No, i sportaši su izloženi ovoj bolesti. Ne znajući da su bolesni, odlaze na sportske treninge koji su često teški za srce, dovode srce koje je bolesno, u ekstreman fizički napor. Jedan od pet takvih sportaša se srušio kao posljedica miokarditisa.

Dijagnosticirati ovu bolest nije nimalo jednostavno. Dijagnostika ponekad uključuje biopsiju srca, uz primjenu lijekova kod lakših slučajeva, a kod težih primjenjuje se imunosupresivna terapija do krajnjeg oblika kada je srce već uništeno i kada je potrebna transplantacija srca.

Miokarditis se liječi u bolnici zbog brojnih posljedica koje mogu nastati poput opasnih aritmija, ugrušaka na srčanim zaliscima i šupljinama, i to na odjelu intenzivnog liječenja.

U početnom stadiju bolesti, akutnoj fazi, mirovanje je mjera koja spriječava daljnji razvoj bolesti. Tijekom oporavka, također se preporučuju poštede od fizičkih aktivnosti i to u trajanju do čak šest mjeseci nakon dijagnoze miokarditisa. Doktor Šesto savjetuje i sljedeće: Kada ste bolesni, ostanite doma, zapravo je svaka infekcija je potencijalni nukleus za razvoj endokarditisa, ako vaša bolest traje duže, onda se javite doktoru da se otkloni mogućnost infekcije koja je u tom trenutku prisutna.

Ne kaže se bez razloga da svaku gripu i bolest treba odležati. Neliječeni i zanemareni oblici miokarditisa mogu dovesti do zatajenja srca i gubitka srčane funkcije, a kako bi se teže posljedice izbjegle, potrebno je potražiti i savjete stručnjaka.

12.05.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno