« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
WOW!

Kako poljubac djeluje na nas

Pet sekundi poštenog ljubljenja znači 12 kalorija manje, a u životu provedemo 336 sati ljubeći se, no, muškarci i žene poljupce doživljavaju drugačije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kalorije

,

poljubac

,

ljubljenje

,

francuski poljubac

,

najbolji poljubac

Vjerovali ili ne, ali istraživanja na temu utjecaja poljupca na ljudsko tijelo i um nisu baš previše česta, tako da smo tek nedavno saznali što se zapravo zbiva tijekom poljupca zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Texas. 

Kako su usne pune osjetljivih završetaka živaca, već i nježan dodir usnama šalje veliku količinu informacija mozgu, koji zatim nakon analize odlučuje što ćemo dalje raditi.

Zanimljivo je da su rezultati pokazali da muškarci i žene vrlo različito doživljavaju poljupce, pa se žene, primjerice, koncentriraju na detalje i pokušavaju već kroz poljubac dobiti informacije o osjećajima partnera i stanju njihove veze, dok muškarci više vole one strastvene, francuske poljupce s jezikom. 

Poljupci nas prate cijeli život, od samog rođenja kad je poljubac majke jedan od prvih naših doživljaja, pa ne čudi da prvi pravi poljubac pamtimo cijeli život. Uz to, znanstvenici tvrde da nas poljupci u djetinjstvu stvarno liječe.

No, ipak su najdojmljiviji poljupci s partnerima, i to toliko da neki znanstvenici tvrde da nam izuzetno strastven poljubac skraćuje život za cijelu minutu. Inače, za običan poljubac treba aktivirati 2 mišića, dok francuski pokreće čak 34 mišića i u pet minuta može spaliti nevjerojatnih 12 kalorija.

Poljupci su toliko važni da se zbog njih prekidaju veze, tako da čak 59 posto muškaraca i 66 posto ćena tvrdi da su prekidali veze zato što se partner loše ljubio. Čisto kao kuriozitet - dvije trećine ljudi na svijetu naginje glavu na desnu stranu kad se ljubi.

Sve u svemu, poljubac je magičan, pa bi bilo dobro da tu vještinu savladate do savršenstva, a kako ćete pritom i trošiti kalorije, korist je dvostruka. 

04.01.2014. 21:30:00
Novi komentar
nužno
nužno