« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako pobijediti ovisnost o društvenim mrežama

6 pametnih načina koje možete isprobati još danas

Skinite se s društvenih mreža
Skinite se s društvenih mreža (Pixabay)
Više o

ovisnost

,

društvene mreže

Prošla su ta vremena kada smo samo mlade ljude mogli osuđivati zbog njihove "ovisnosti" o društvenim mrežama.

S pojavom pametnih telefona koji nam omogućuju da Facebook, Instagram i slične aplikacije nosimo na dlanu, svim dobnim generacijama omogućeno je provjeriti što društvo radi u bilo kojem trenutku.

Grupa bivših zaposlenika u Facebooku, Googlu i Appleu nedavno je pokrenula kampanju pod nazivom Truth About Tech (Istina o tehnologiji), s ciljem da ljude educiraju o tome kakve metode te tvrtke koriste kako bi nas namamile da što više vremena koristimo njihove aplikacije. 

Tristan Harris, bivši zaposlenik Googla otkriva da najveće tvrtke na svijetu donose odluke koje su za društvo najopasnije. No postoje strategije kojima se možemo zaštititi u slučaju da se ne možemo kontrolirati kada se radi o količini vremena koje provedemo na društvenim mrežama. On predlaže njih 6, a mi ih vam donosimo u nastavku:

1. Isključite obavijesti

Društvene mreže u nama bude takozvani strah od toga da ćemo nešto propustiti, koji proizlazi iz zavisti. Mi smo u suštini zavidni drugima na onome što rade i što objavljuju. Isključivanjem obavijesti umanjujemo broj sadržaja koji nam se pokazuje pa nas se u svakom trenutku ne podsjeća da je on na odmoru na Novom Zelandu, a ona opet ima novu Gucci torbicu.

2. Pronađite hobi

Nevjerojatno veliki broj ljudi nakon posla dan provede gledajući televiziju i pretražujući društvene mreže - drugim riječima, gubeći vrijeme. Umjesto toga trebali bismo pronaći hobi kojim ćemo se rado baviti, pa nećemo imati vremena za beskorisno pregledavanje nečijih profila i fotografija. Naš život bit će nam dovoljno zanimljiv da nećemo imati potrebu razmišljati o tuđemu.

3. Ne koristite društvene mreže kada ste previše emotivni

Ako vam dan nije najbolje prošao, okanite se Instagrama i Facebooka. Pregledavajući tuđe profile, na kojima se obično ističu samo najbolje stvari, slike i doživljaji, počet ćete se uspoređivati s nečijim "savršenim" životom, zbog čega ćete se osjećati još gore.

4. Društvene mreže su poput najboljih programa za gledanje serija - nisu realistične

Serije i filmovi priče su napravljene s ciljem da se čine realističnima, upravo kao i sadržaj koji pronalazimo na društvenim mrežama. Ali i jedno i drugo zapravo su savršeno iscenirani doživljaji koji nemaju veze sa stvarnošću. Slika nečije savršene guze zapravo nije slika nečije savršene guze, već nečije savršene poze, dobrog svjetla i velike količine fotošopa. Ništa od onoga što vidite ne izgleda tako u stvarnom svijetu.

5. Pratite vrijeme koje provedete na društvenim mrežama

Pratite kako se osjećate tijekom korištenja društvenih mreža, a kako nakon toga. Ako se osjećate dobro samo kada ih koristite, to je najbolji znak da biste s time trebali prestati, iz razloga koje smo naveli u prethodnim točkama.

6. Kontrolirajte aplikacije

Drastična vremena zahtijevaju drastične korake - izbrišite aplikacije s mobitela ako se ne možete kontrolirati u njihovom korištenju. Oni koji vas trebaju, nazvat će vas. Sve ostalo može pričekati dok ne sjednete za ralunalo.

Piše: Andrea Holi
15.03.2018. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno