« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako paziti na svoje srce

Postoji jedna navika koja može imati razorne učinke ne samo na srce već i na cjelokupno zdravlje

Pazite na svoje zdravlje
Pazite na svoje zdravlje (Arhiva)
Više o

zdravlje srca

,

srce

Srce je važno... ne samo zbog ljubavi, nego i zbog zdravlja. Tako da, aKO imate obiteljsku povijest bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, to ne znači da ste osuđeni na isto. Iako genetika igra ulogu u zdravlju srca, procjenjuje se da se 90 posto srčanih bolesti može spriječiti prehranom i životnim navikama.

Kardiolog Norman Lepor tvrdi da postoji jedna navika koja može imati razorne učinke ne samo na srce već i na cjelokupno zdravlje. 

"Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i periferne vaskularne bolesti, što može dovesti do amputacije nogu u teškim slučajevima", kaže dr. Lepor. Dodaje da redovito pušenje također može uzrokovati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, što može povisiti razinu LDL, odnosno lošeg kolesterola.

Ako pušite, možda vam se čini teškim prestati, ali to je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. Dr. Lepor potiče sve koji puše da razgovaraju sa svojim liječnikom o mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi prestali pušiti. 

Na zdravlje srca negativno utječu i sjedilački način života, prehrana s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija te prekomjerna tjelesna težina. 

21.01.2023. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno