« Život
objavljeno prije 10 godina
CMOOK

Kako održati ljubav tijekom cijelog života

Ljubav ne mora trajati kratko kao i zaljubljenost, ona se može kroz godine mijenjati i postajati zrelija i dugovječna, kažu psiholozi

Ljubav nije samo za mlade
Ljubav nije samo za mlade (FreeDigitalPhotos)
Više o

ljubav

,

neovisnost

,

zaljubljenost

,

veze

,

samopouzdanje

,

vječna ljubav

,

romantična ljubav

Romantična ljubav koja traje i traje nije rezervirana samo za ljubavne filmove i romane, tvrde psiholozi jer čak i ovo doba razvoda, moguće je ljubav živjeti cijeli život u romantičnom braku.

Naime, istraživanje provedeno pred dvije godine pokazalo je da su parovi koji su u višedesetljetnim brakovima i dalje jako zaljubljeni, što je izjavilo čak četrdeset posto ispitanika. Jedno godinu dana starije istraživanje dokazalo je da je takvim parovima u mozgu aktivni isti dijelovi kao i kod svježe zaljubaljenih osoba.

Takvo stanje trajne zaljubljenosti nemjerljivo poboljšava kvalitetu života, psihičko i fizičko zdravlje - uz taj se osjećaj s godinama povezuje osjećaj sreće, mira i sugurnosti, što jednostavno isključuje stres i održava zdravlje.

Štoviše, psiholozi su zaključili da je i ljubavna zaslijepljenost, koja je do sada smatrana negativnom pojavom, zapravo dobra za dugoročno održavanje veze, bolju povezanost između partnera i veću toleranciju u vezi, što u kombinaciji također smanjuje stres.

No, kako to postići? Nije toliko komplicirano kako možda zvuči, jer potrebno je samo nekoliko stvari - zajednička sklonost isprobavanju novih stvari, zadržavanje neovisnosti i održavanje strasti za životom.

Naime, strast za životom povezana je sa strašću u vezi, jer ako ste strastveni prema poslu ili hobijima, jednakim ćete žarom ulagati sebe u vezu, što će produžiti romantiku i vezu održati živom i punom ljubavi. 

Partneri u vezi jednostavno moraju zadržati neku svoju neovisnost, imati svoje prihode, svoje prijatelje i svoje hobije koje ne moraju nužno dijeliti s partnerom, štoviše, bolje je da ih dijele što manje. Na taj će način njihovo samopouzdanje ostati na visokoj razini, što samo može doprinjeti kvaliteti veze. 

I da, dosada je ono što ubija brak, pa je treba izbjeći na sve moguće načine. Najbolji način za uklanjanje dosade su nove zajedničke aktivnosti koje će dodatno zbližiti partnere i omogućiti im da i dalje osjećaju veću privlačnost prema partneru i sačuvaju svoju ljubav. 

25.05.2014. 21:31:00
Novi komentar
nužno
nužno