« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRAKTIČNE UPUTE

Kako odabrati pravi mobitel?

Koji ste tip korisnika mobilnih tehnologija? Istraživanje je identificiralo tri profila: mobilni pionir, mobilni entuzijast i mobilni tradicionalist

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

kupnja

,

mobitel

,

model

Mobilni pionir (15 posto tržišta) brzo prihvaća nove tehnologije, skida aplikacije, te koristi napredne dodatke poput interneta, e-maila i stranica za socijalno umrežavanje. Mobilni entuzijast (25 posto tržišta) pokušava koristiti neke od naprednih dodataka, i volio bi ih koristiti više. Mobilni tradicionalist (60 posto tržišta) obično koristi svoj mobitel za razgovore i povremeno slanje tekstualnih poruka, a dvije trećine ljudi iz ove skupine starije je od 35.

Ako spadate u posljednju grupu, može vam se oprostiti što imate stav da su proizvođači zaboravili kako je primarna uloga mobitela razgovor. Za tradicionalista su jednostavno rukovanje, jasan zvuk, dobar ekran i pregledna tipkovnica najbitniji.

Gdje početi ako želite kvalitetan mobitel, jednostavan za rukovanje? Prije nego što se upustite u potragu, razmislite o tome što vam treba. Prvo, razmislite o stilu mobitela koji želite. Postoje kategorije poput kliznih, na otvaranje, kompaktnih itd. Premda je popularan, mobitel s ekranom osjetljivim na dodir može biti nepraktičan za upotrebu na suncu te varirati u osjetljivosti i jednostavnosti rukovanja.

Zatim razmislite o dodacima koje trebate. Ako tražite bazični mobitel, kvaliteta prijenosa zvuka trebala bi vam biti prioritet. Obratite pažnju i na veličinu tipki, kao i menu sustav koji bi trebao biti jasan i praktičan za uporabu. Nakon zvuka, sms je bitan dodatak koji trebate razmotriti. Ako vam je to jedna od važnijih stvari, izaberite model koji ima dobar raspored tipki i ugodan je za korištenje. Kvalitetan i jasan ekran također je bitan. Provjerite veličinu brojki i slova na sučelju. Izaberite mobitel solidne rezolucije. Većina modela srednje do više klase sadrži rezoluciju 240 X 320 piksela.

Čak i najjednostavniji modeli nude različite dodatke poput alarma, kalendara i rokovnika. Kamera i mogućnost reproduciranja muzike također su opcije koje nude većina novijih modela. Fotografiranje s kamerom može biti zabavno, ali ne očekujte kvalitetu slike kao u pravog digitalnog fotoaparata. Ona je tu da vam posluži kad se ukaže prilika koja ne iziskuje savršenu kvalitetu. Slušanje muzike putem mobitela danas je prilično popularno, a pošteđuje vas nošenja dodatnog mp3 playera ili discmana. Ako je to jedan od vaših interesa, izaberite model koji podržava isti format muzike koji koristite na kompjuteru.  

Bez obzira u koju grupu korisnika spadate, razumno je izabrati mobitel s kvalitetnom baterijom. Povremeni korisnici otkrit će da im je baterija prazna baš kada žele upotrijebiti svoj mobitel. Regularnii korisnici obično rutinski ga pune.

11.03.2010. 14:01:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ana
    08.08.2011. 17:27
    ovo je stvarno glupo
    ocjena:-1
  2. avatar
    ana
    08.08.2011. 17:30
    ma samo se šalim stranica je stvarmo super nasla sam sve sto mi treba ocjena +5 i usput htjela bi da ponovo djelite besplatne novina metro bile su stvarno super
Novi komentar
nužno
nužno