« Život
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Kako odabrati ljetne gume?

Ljetne gume izrađene su s namjenom da se koriste tijekom toplih mjeseci ili tijekom cijele godine na mjestima na kojima zima ne dolazi do izražaja. No znate li kako odabrati najbolje?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ljetne gume

,

odabir

,

gume

  1. Ljetne gume izvrsno prianjaju na cestu uslijed toplih i vlažnih uvjeta. Bez obzira na to je li asfalt vruć kao pepeo, jesu li relativno vlažni uvjeti ili pada li kiša kao iz kabla. Izrađene su od posebnih materijala koji sadrže ljepljive aditive za držanje na cesti u vlažnim uvjetima. No ta mješavina gaznog sloja također osigurava dovoljno krutosti koja omogućuje da guma uvijek zadržava svoj prvotni oblik.

Uobičajeno je da ljetne gume ljetne gume imaju pliće i ravnije utore (ripne) za razliku od zimskih ili cjelogodišnjih guma. Ljetne gume osiguravaju visoku stabilnost prilikom skretanja, kočenja, ubrzavanja ili vožnje u zavojima.

Zbog svoje krutosti nisu siguran izbor ne samo pri niskim temperaturama nego ni po snježnim uvjetima.

Prednosti ljetnih guma nad cjelogodišnjim gumama

  • Bolja izvedba: ljetne gume osiguravaju vrhunsku izvedbu na cesti. Bez obzira na to vozite li se autocestom ili zavojitim brdskim cestama, ljetne gume idealne su za sve situacije. Za razliku od cjelogodišnjih guma, ljetne gume imaju veću sposobnost sigurnijeg skretanja i kočenja.
  • Idealne za kišu: mokre ceste uvijek predstavljaju izazov za vozače. Ljetne gume imaju jedinstvene ripne na gaznom sloju koje otpuštaju vodu. Samim time sprječavaju hidroplaniranje, odnosno vožnju automobila na vodi, umjesto na cesti, što je često glavni uzrok slijetanja s ceste.
  • Ekonomičnost: ljetne gume iziskuju optimalnu potrošnju goriva u ljetnim uvjetima

Kako odabrati ljetne gume?

Ljetne gume obično je potrebno zamijeniti onda kada su se istrošile ili kada su uvjeti na cesti takvi da će vam bolje odgovarati od drugih vrsta guma. S vremenom svaka se guma istroši i gubi svoju elastičnost. Ako se ne sjećate kad ste zadnji put kupili nove gume, trebali biste potražiti oznaku datuma na njezinoj bočnoj strani.

Prilikom odabira novih ljetnih guma u obzir trebate uzeti nekoliko čimbenika:

  1. Vrsta vozila: odabir ljetnih guma razlikuje se ovisno o vrsti vozila koje posjedujete.
  2. Godišnja kilometraža: ako svake godine pređete jako puno kilometara s vašim limenim ljubimcem, razmislite o kvalitetnijim gumama. Ako auto tek povremeno vozite preko ljeta, odlučite se za one gume koje sporije stare stajanjem.
  3. Stil vožnje: preferirate li vožnju po asfaltu ili imate sportski automobil za off-road uživanciju? Koliko su vam važni upravljanje automobilom i lagana vožnja? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam odabrati model ljetnih guma.
  4. Cijena: cijena i kvaliteta gume idu ruku pod ruku; viša cijena obično podrazumijeva kvalitetnije gume.

Široku paletu ljetnih guma potražite na idealno.rs

Jesu li vam dovoljne samo ljetne gume za vašeg limenog ljubimca?

Ako živite u područjima na kojima gotovo nikada ne pada snijeg, a po zimi su temperature obično iznad 5°C, ljetne gume izvrstan su odabir tijekom cijele godine. Ako živite na području gdje se vrijeme ne može tako lako predvidjeti, a tijekom jeseni i zime susrećete se s mrazom, snijegom ili ledom, obavezno nabavite i set zimskih guma tako da pravovremeno možete zamijeniti ljetne i osigurati najvišu razinu sigurnosti tijekom vožnje.

20.07.2021. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno