« Život
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
COOL

Kako mozak dočarava snove?

Svake noći sanjamo po dva sata, ali iako je to nešto uobičajeno, to je izuzetno zagonetan proces koji se polako, ali sigurn otkriva

Izgleda li to stvarno tako?
Izgleda li to stvarno tako? (Arhiva)
Više o

mozak

,

snovi

Tek u posljednjih nekoliko desetljeća, s napretkom tehnologije poput fMRI-a koja nam omogućuje bilježenje i vizualizaciju aktivnosti u mozgu, neuroznanstvenici su počeli shvaćati kako i zašto doživljavamo ta otkrića.

Evo što znanstvenici misle da pokreće noćne halucinacije u našem mozgu.

Bijeg - tijekom REM faze neuroznanstvenici vide potiskivanje dorzolateralne prefrontalne kore, što je ključno za izvršne funkcije poput usmjeravanja pažnje, rješavanja problema i rasuđivanja. Ovo bi moglo objasniti zašto rijetko shvaćamo da spavamo, unatoč nekim neobičnim scenarijima, piše Popsci.

Odlučivanje - snovi i dalje sadrže poluracionalne misli, vjerojatno zahvaljujući područjima koja podržavaju svjesnu spoznaju. Polukrug u središtu mozga, utječe na motivaciju i donošenje odluka - i može se uključiti dok drijemamo.

Osjećaji - amigdala u obliku badema pomaže u generiranju osjećaja poput straha, bijesa i tjeskobe. To i druge emocionalne domene su neobuzdanije tijekom REM faze, što bi moglo objasniti zašto se jake reakcije često događaju kada zadrijemamo.

Sjećanje - snovi se oslanjaju na sjećanja i uspomene pohranjene u vezama između moždanih stanica, koje hipokampus prati u nastajanju. Noću usmjerava neurone na ponovnu reprodukciju tih uspomena, olakšavajući dugoročno pohranjivanje. To bi moglo biti razlog zašto stvarnost prodire u naše vizije, ali ne i razlog zašto poneka vizije i snovi izvrću stvarnost.

Zamišljanje - naše najslikovitije vizije i slike javljaju se tijekom REM faze sna. Povećava se aktivnost u regijama mozga koje kontroliraju pokrete i obrađuju optičke ulaze, poput vidnih i motornih korteksa, koji vjerojatno stvaraju ono što "vidimo" i "radimo" dok mirujemo. Ipak, nije jasno što točno pokreće ta područja tijekom noći.

17.11.2020. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.11.2020. 23:08
    sjecanje mozak izbacuje slike
Novi komentar
nužno
nužno