« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SJAJNO!

Kako liječi glazba? Odlično!

Slušanje glazbe prije, tijekom i poslije kirurškog zahvata blagotvorno djeluje na pacijente tako što im smanjuje strah i bolove te ubrzava oporavak

Glazba je definitivno ljekovita
Glazba je definitivno ljekovita (Arhiva)
Više o

glazba

,

liječenje glazbom

Slušanje glazbe ljekovito je u svakom slučaju, a naročito kad u planu imate kirurški zahvat, zaključak je znanstvenika nakon analize koja je pokazala da su pacijenti operirani uz glazbu bili manje prestrašeni, manje su trpjeli bolove nakon operacije i uzimali su manje analgetika od onih koji to nisu bili. Usto su općenito bili zadovoljniji.

Utjecaj na strah i bol bio je vidljiv bez obzira je li se glazbu slušalo prije, tijekom ili nakon operacije, premda se najboljim pokazalo slušanje glazbe prije samog zahvata.

Blagotvorne su se pokazale sve vrste glazbe (više od 4000 naslova), premda autori ističu kako je veću, ali "ne znatnu" prednost imala glazba koju su izabrali sami pacijenti.

Taj je učinak primijećen čak i pod općom anestezijom, ali je ipak nešto veći kada su pacijenti pri svijesti tijekom operacije. Glazba je usto omogućila uzimanje manje količine tableta protiv bolova.

Ipak, glazba nije skratila vrijeme hospitalizacije pacijenta, napominju znanstvenici.

13.08.2015. 14:07:00
Novi komentar
nužno
nužno