« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SAVRŠENI POMFRIT

Kako kod kuće pripremiti pomfrit poput onog iz McDonaldsa

Milijuni dolara ulupanih u istraživanje savršenog prženog krumpirića zaslužni su za vrlo ujednačen okus i teksturu, hrskavost korice te mekanu unutrašnjost

Fotografija vijesti
Više o

mcdonald's

,

fast food

,

recepti

,

pomfrit

Čak i najveći snobovi zdrave prehrane koji ne mogu zamisliti odlazak u restoran brze prehrane poput McDonaldsa priznaju kako tamo poslužuju vjerojatno jedan od najboljih pomfrita na svijetu.

Jedan od osnivača ovog megapopularnog lanca brze prehrane, Ray Kroc, u svojoj je autobiografiji napisao kako mu je savršeni pomfrit bila svojevrsna životna misija te da ne postoji proizvod u McDonaldsu na koji je više ponosan.

Po čemu je taj pomfrit toliko poseban? Milijuni dolara ulupanih u istraživanje savršenog prženog krumpirića zaslužni su za vrlo ujednačen okus i teksturu, hrskavost korice te mekanu unutrašnjost.

Prije same pripreme imajte na umu da se krumpir mora namakati barem dva sata u vodi te da ćete za savršeni pomfrit trebati veliku količinu papirnatih ručnika.

Sastojci

6 krumpira sorte Liseta

Ulje od kikirikija

Morska sol

Priprema

Ogulite krumpire i odrežite im vrhove. Izrežite ih u štapiće debljine otprilike 8 milimetara. Stavite ih u vodu i namačite dva sata, s time da nakon sat vremena promijenite vodu. Dobro osušite papirnatim ručnikom.

Zagrijte oko 3 centimetra ulja (ili koliko treba da prekrije krumpiriće) u velikoj posudi s debelim dnom na srednju temperaturu (oko 150 stupnjeva). Vrlo nježno blanširajte krumpiriće oko dvije minute, izvadite ih iz ulja, stavite na debeli sloj papirnatih ručnika kako bi se upio višak te nakon toga spremite u zamrzivač da se u potpunosti prekine proces kuhanja.

Kad su krumpirići potpuno hladni, ponovno zagrijte ulje na visoku temperaturu (oko 200 stupnjeva) i pržite krumpiriće dok ne dobiju zlatnu boju, oko tri do četiri minute. Izvadite, kratko stavite na sloj papirnatih ručnika i poslužite dok su još vrlo vrući.

26.04.2012. 13:48:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  meri
  26.04.2012. 17:02
  jadan onaj ko doma u kuhinji pokusava dobiti 'savrsen' okus iz mekdonldsa.
  jadan jadan jadan
 2. avatar
  k
  26.04.2012. 17:53
  Na svinjskoj masti umjesto na ulju i eto najboljih.
 3. avatar
  MikiMaus
  26.04.2012. 21:52
  popišam se na MacDonalds i njihove krumpire, najbolja je hrana koja se najlakše priprema
 4. avatar
  Maki
  13.01.2013. 09:44
  Ma pomfrit je savršen, na svinjskoj masi su bolji nego oni u McDonald'su :D Vrh! MikiMaus, lijepo je čut da neko piša po hrani dok je milijuni drugih žele! -.-'
 5. avatar
  antonio
  28.01.2014. 13:09
  mogli bi stavit snimku.
Novi komentar
nužno
nužno