« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UPOZORENJE IZ UNEP-A

Kako klimatske promjene mogu izazvati rak kod ljudi

Postojani organski polutanti ili takozvani POP-ovi topljenjem ledenjaka dospijevaju u zrak i mora i na kraju u majčino mlijeko i krv čovjeka

Otapanje leda na Grenlandu
Otapanje leda na Grenlandu (Getty Images)
Više o

Rak

,

zagađivači

,

ledenjaci

,

kemikalije

,

led

,

otapanje

,

tumori

,

pesticidi

,

kancerogene tvari

,

postojani organski polutanti

U niz uznemirujućih novosti iz znanstvenih krugova ubacila se još jedna - naime, otapanjem ledenjaka i ledenih ploča dolazi do ispuštanja kancerogenih tvari u zrak i oceane, a te otporne kemikalije lako mogu dospjeti i do prehrambenog lanca u kojemu se nalazi čovjek. Drugim riječima, klimatske promjene mogu biti odgovorne za nastanak tumora, srčanih problema i neplodnosti kod ljudi.

Upozorenje dolazi u obliku međunarodnog istraživanja koje analizira povezanost između klimatskih promjena i određene skupine toksina koje je stvorio čovjek i koji se stručno nazivaju „postojani organski polutanti(zagađivači)" ili POP-ovi.

Detalji istraživanja bit će objavljeni tek za mjesec dana, ali već sad se zna da se naglasak daje važnosti povećanja temperatura diljem svijeta te drastičnim promjenama u vremenu koje za posljedicu imaju izlaganje ljudi iznimno štetnim tvarima. POP-ovi mogu trajati desetljećima u okolišu i dospjeti u ljudsko tkivo i upravo je to ono što zabrinjava znanstvenike. Među POP-ove su u ubrajaju između ostalog pesticidi i razne kemikalije koje se koriste u elektroničkim sferama.

 

Donald Cooper iz programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) u sklopu kojega je objavljeno sažeto izvješće na klimatskom samitu u Cancunu u Meksiku, kaže da je topljenje ledenjaka i ledenih ploča omogućilo oslobađanje desetljećima zatočenih POP-ova u zrak i mora.

>> Europske ptice već reagiraju na klimatske promjene

I sad je pravi trenutak da se prisjetimo poplava u Pakistanu koje su bile posljedica ekstremnih vremenskih nepogoda - voda je oslobodila ogromne količine POP-ova koji su trebali biti uništeni. Gdje ima ustajale vode ima i malarije, a ona se sprječava raznim kemikalijama koje su dvosjekli mač jer mogu štetiti ljudima.

Nadalje, POP-ovi u relativno malim količinama dospijevaju u prehrambeni lanac na vrhu kojega smo mi. Ali s vremenom se te količine samo nagomilavaju i na kraju dospijevaju u majčino mlijeko i krv. I najgore od svega je to što POP-ovi ne poznaju granice.

Svi smo podjednako ugroženi. prema objašnjenima koje nudi Cooper, POP-ovi su u prošlosti prevaljivali velike udaljenosti i na kraju završavali svoja putovanja u zarobljeništvu pod ledom. No kako se led sve više topi, ponovo dolaze do slobode i prijete apsolutno svima.

>> Deset načina na koje možemo spriječiti klimatske promjene

Istraživanje bi trebalo potaknuti javnost da bolje promisli o uporabi umjetnih hormona, insekticida i pesticida i ostalih štetnih kemikalija. Izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner kaže da su ekstremne vremenske nepogode kap koja prelijeva čašu i oslobađa sve te opasne tvari.  A jasno je na koji način dolazi do tih nepogoda. Potpuno izvješće o ovom istraživanju javnosti će biti dostupno tek za 30-ak dana. No to ne znači da već sad ne trebamo početi promišljati o onome što nam se događa (neki će dodati zbog nas samih).

10.12.2010. 07:30:00
Novi komentar
nužno
nužno