Kako jedu Hrvati? Loše!
Prema podacima Državnog zavoda za statisiku, trećinu troškova prosječnog kućanstva čini hrana. A u toj stavci do detalja se otkrivaju naše loše navike
Zdrava prehrana trebala bi u zemljama poput naše, blagoslovljene ukusnom hranom i punom nevjerojatnih plodova prirode biti nešto što se podrazumijeva, pogotovo kad se uzme duljina obale i sve što znamo o mediteranskoj prehrani. No, je li to tako? Ni blizu1
Trećina ukupne potrošnje hrvatskih kućanstava otpada na goli život. Na hranu i piće prosječno kućanstvo daje 500 kuna na tjedan. Ali ne suviše pametno: zbrojeno na cigarete i alkohol se troši dvostruko više nego na voće.
Evo kako je Hrvatska jela lani. Svaki je čovjek prosječno je pojeo nevjerojatnih 11 kilograma šećera, 20 kila brašna i osam kilograma tjestenine. Posebno zabrinjava velika hrvatska strast prema kruhu: 70 kilograma kruha i peciva po osobi.
Što se tiče krušaka, svaki je građanin pojeo svega 1,5 kilogram. Možda i zbog cijene - ali najviše se jedu jabuke, 15 kilograma po osobi na godinu, I banana je prosječan građanin pojeo devet kilograma. Zdravih oraha, badema i drugih orašastih plodova - niti dvije kile.
Najviše novaca, čak trećina ukupne potrošnje odlazi na meso, godišnje svatko pojede po 18 kila peradi, 16 kila svinjetine i 15 kila salame. A niti kilogram janjetine.
Mediteranska Hrvatska, svih drugih ulja trošimo 11 litara, maslinovog jednu litru godišnje. Ribe šest kilograma godišnje, što je evo ovoliko - 150 grama na tjedan, odnosno samo nekoliko ribica.
Zato se uživa u majonezi i kečapu: svatko dvije ovakve velike boce. A alkohola? 16 litara pive i devet litara vina na godinu.
I na kraju, ovako naravno izgleda tipični hrvatski obrok: najjeftinije meso, perad ili svinjetina I najjeftinije povrće - krumpir.
Novi komentar