« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
OVAAJ ...

Kako jednostavno vratiti izgubljeno pamćenje

Ako želite da vam nešto ostane dugo u sjećanju, potrebno je samo prepričati to sami sebi, obraćajući pažnju na najvažnije detalje

Ima i jednostavnijih načina
Ima i jednostavnijih načina (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

prisjećanje

,

zaboravnost

Zaboravni ste? Ne brinite, postoji jednostavan način da vratite sjećanje, prenoseći istraživanje Chrisa Birda sa Sveučilišta Sussex. Navodno vam je za to potrebno samo nekoliko sekundi mašte i koncentracije. Bird je grupi svojih studenata rekao da legnu u uređaj za skeniranje mozga, i gledaju seriju kratkih isječaka sa YouTubea. Odmah nakon što su pogledali, imali su 40 sekundi da ponove scenu koju su vidjeli, a koju su morali deskriptivno opisati.

Jednostavnim opisivanjem događaja, mogli su se prisjetiti duplo više detalja, čak tjednima kasnije. Bird je, naime, uspio dokazati da i samo verbalno skeniranje mozga može reflektirati snagu memorije.

To može biti znak s koliko truda i detalja su opisivali scenu. Također, može biti faktor koji će utjecati na studente da povuku ranija sjećanja koja su zaboravili. Pojednostavljeno, ako želite da vam nešto ostane dugo u sjećanju, potrebno je samo prepričati to sami sebi, obraćajući pažnju na najvažnije detalje.

Bird je značaj svog istraživanja naglasio za sudove, odnosno svjedočenja. Memorija će biti značajno pojačana kada svjedok prije klupe ponavlja sam sebi događanja koja ja vidio, odnosno činove o kojima mora svjedočiti. Taj recept ujedno može iskoristiti svatko tko želi trajno riješiti probleme sa zaboravljanjem

12.11.2015. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno