« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Kako izbjeći ljetne viroze

Godišnji odmori obično prolete u trenu, a kako nam ništa ne bi pokvarilo bezbrižno uživanje, mudro je na put ponijeti dobro opremljenu putnu ljekarnu

Ljetne viroze mogu vam upropastiti odmor
Ljetne viroze mogu vam upropastiti odmor (Arhiva)
Više o

ljetne viroze

Znamo dobro kako su crijevne infekcije česte u ljetnim mjesecima, a mnogi su se s njima susreli barem jednom u životu, baš onda kada je najmanje potrebno: pred sam godišnji odmor, na putu do mora ili pak kada već stignemo na svoje odredište. Crijevne se infekcije manifestiraju proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, a u nekim slučajevima se javlja i blago povišena temperatura.

Vrste crijevnih infekcija

Virusne infekcije su kraće, one bakterijske mogu trajati i do nekoliko dana, a zaraza je moguća putem kontaminirane vode, unosom zaražene hrane te kontaktom sa zaraženim predmetima ili osobama. Jedan od poznatijih bakterijskih uzročnika crijevnih infekcija je salmonella čiji se simptomi: glavobolja, povišena temperature, proljev i povraćanje, manifestiraju nakon 12 do 24 sata od konzumacije zaražene hrane.

Visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika crijevnih viroza u hrani pa je i to jedan od razloga zašto se ove poteškoće češće javljaju ljeti. Na godišnjem odmoru cilj nam je upravo to - odmoriti se, stoga nerijetko ne želimo previše vremena gubiti na pripremu obroka. No, upravo cilj da budemo što brži i korištenje namirnica poput mljevenog mesa, mesa peradi te mlijeka i mliječnih proizvoda može biti okidač za razmnožavanje bakterija.

Kako biste smanjili mogućnost zaraze hranom i pićem, pripazite na sljedeće:

 • Redovito perite ruke prije jela, prije pripreme i naravno - nakon odlaska na toalet

 • Svu hranu dovoljno kuhajte ili pecite, izbjegavajte sirova jela od mesa i ribe

 • Obrok koji ste pripremili konzumirajte odmah, najkasnije unutar dva do četiri sata

 • Hranu čuvajte u posudi u hladnjaku, nikako ne na sobnoj temperaturi

 • Voće i povrće obavezno dobro operite prije jela

 • Izbjegavajte pripremu domaćih krema, kolača i jela poput majoneze i sladoleda

Kako se liječe crijevne viroze?

Važno je nadomjestiti tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem i spriječiti dehidraciju. Uz dovoljan unos vode, potrebno je neko vrijeme izbjegavati masnu hranu te proizvode sa sladilima. Pomaže i "pametna spužva" Enterosgel - oralni crijevni adsorbent (enterosorbent). Temelji se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu, primjerice endotoksina i enterotoksina, koje fizički veže na svoju površinu smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva.

 • Siguran je za djecu i trudnice i dostupan bez recepta

 • Uklanja štetne tvari iz organizma

 • Uklanjanjem toksina stvaramo prostor održavanju normalne mikroflore, što je preduvjet za normalan rad crijeva

 • izlučuje se stolicom 7 - 8 sati nakon uporabe, zajedno s tvarima koje je na sebe vezao

Kako koristiti Enterosgel?

Enterosgel uzmite 2 sata prije ili poslije obroka, odnosno uzimanja lijekova koji se uzimaju kroz usta. Trajanje liječenja Enterosgelom je 3-5 dana za akutni proljev i do 21 dan za kronični proljev povezan sa sindromom iritabilnog crijeva, koji je dijagnosticirao liječnik. Prije uzimanja dozu razrijedite u vodi sobne temperature i držite se uputa na pakiranju.

Planirajte uživanje, ali budite spremni i na nepredviđene situacije. Uz dobro opremljenu putnu ljekarnu i malo opreza, uživanje na zasluženom odmoru, gdje god se nalazili - bit će još veće.

17.07.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  17.07.2020. 17:31
  prati hranu i mlijeko obavezno u hladnjaku
Novi komentar
nužno
nužno