« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako donijeti i provesti novogodišnje odluke

Ako pitamo stručnjake, ključne su tri stvari - podsjetnici, rituali i rutina, pa da vidimo i zašto j tome tako

Kako to napokon napraviti?
Kako to napokon napraviti? (Arhiva)
Više o

novogodišnje odluke

,

donošenje odluka

,

provođenje odluka

Blagdani su na vratima, a s njima uvijek dolazi i svođenje računa za proteklu i planiranje za godinu koja dolazi. Najčešće to volimo zvati novogodišnjim odlukama koje su, više-manje, na isti kalup - manje kilograma, više vježbanja, manje loših navika, više novaca...

I, naravno, svake godine krenemo u njihovo ispunjavanje, no vrlo brzo odustajemo... zašto? Zato što sve radimo pogrešno.

Ako pitamo stručnjake, ključne su tri stvari - podsjetnici, rituali i rutina, pa da vidimo i zašto j tome tako:

Podsjetnici - pomažu nam da ostanemo fokusirani na zadatke i ciljeve koje smo si zadali. Neki podsjetrnici jednostavnije su prirode, drugi su pak kompleksniji i kreativniji. Na primjer, ako želite živjeti zdravije, možete si odrediti podsjetnik i alarm na vašem pametnom telefonu koji će vas obavijestiti da je vrijeme za vježbanje ili posjet teretani, baš kao što bi vas obavijestio o sastanku s klijentom ili razbudio. Podsjetnik može biti motivirajući poster ili slika na vašem zidu ili fotografija na zaslonu telefona osoba koja vas najviše motivira da se promijenite. 

Rituali - to se psihološki događa kada naš mozak uspostavi i prihvati novi obrazac ponašanja ili naviku. Na primjer, nakon mjesec, dva podsjećanja i ponavljanja, odlazak u teretanu neće vam više biti toliko naporna aktivnost na koju se morate prisiljavati, već novousvojena zdrava navika, poput pranja zubi. 

Rutina - rutinsko ponavljanje radnji koje ste si zadali ključno je za realizaciju vaše odluke. Ako u vašim novogodišnjim odlukama budete ustrajali samo prva dva, tri tjedna na početku 2019. , uzalud ste se trudili. Da bismo usvojili novi obrazac ponašanja, treba ga neprekidno ponavljati i neprekidno sami sebe psodsjećati na to da ga ponavljamo. Ako se na proces naviknemo, uspjeli smo kultivirati novi, zdraviji životni ritual. 

Svaki početak je težak, no s vremenom će vam biti laše. Ipak, imajte na umu dvije stvari. Prvo: manje je više. Nemojte si natovariti golemu listu novogodišnjih odluka koje nećete ispuniti, odaberite radije manji broj, jednu ili dvije i uložite sav svoj trud da ih se pridržavate. Drugo, nemojte se previše gristi ako ne uspijete.

09.12.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno