« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAZNAJEMO

Kako do ugodnog i sretnog doma?

koliko su hrvatski građani upoznati s prednostima zelenog življenja i kvalitetne izolacije doma te što sve predstavlja njihov ideal bezbrižnog stanovanja

Dom mora biti ugodan :)
Dom mora biti ugodan :) (Arhiva)
Više o

kvaliteta života

,

izolacija

,

ugodan dom

Ugodan dom koji štedi energiju i novac jedan je od najvažnijih aspekata energetske učinkovitosti. Knauf Insulation odlučio je saznati koliko su hrvatski građani upoznati s prednostima zelenog življenja i kvalitetne izolacije doma te što sve predstavlja njihov ideal bezbrižnog stanovanja.

Kakav je dom u kojem živimo?

Knauf Insulation proveo je istraživanje na 994 ispitanika o kvalitetnoj izolaciji, poznavanju izolacijskih materijala i rješenja te o osobnim stavovima i iskustvima s energetski učinkovitim rješenjima, a rezultati su više nego zanimljivi. Budući da je čak 80% stambenog fonda u Hrvatskoj nikako ili slabo toplinski izolirano, stanje nacionalnog stambenog fonda ključan je aspekt razvoja energetski učinkovite zemlje. Međutim, čak 55% ispitanika nije upoznato sa stupnjem izoliranosti zgrada u Hrvatskoj. S obzirom na stanje stambenog fonda, ne čudi činjenica da se 40% neposredne potrošnje energije kućanstva odnosi na grijanje i hlađenje prostora, što je podatak s kojim nije upoznato dvije trećine ispitanika istraživanja.

Stanje domova djelomična je posljedica i perioda njihove izgradnje, a to potvrđuju i odgovori ispitanika. U stambenim objektima starijim od 20 godina živi čak 71% ispitanika. Pri tome se najviše susreću s problemima pregrijavanja prostora ljeti (63%), zatim brzog gubitka topline zimi (54%) te visokih računa za grijanje i hlađenje (53%). Učestalost problema povećava se sa starošću stambenog objekta.

Što smo spremni učiniti za ugodan dom koji čuva naš budžet?

Tijekom minimalnog vijeka trajanja građevine od 50 godina investicija u kvalitetnu izolaciju vraća se deset puta, stoga je ulaganje u dom i odabir kvalitetne izolacije odluka koja se dugoročno isplati.

To potvrđuje još jedan rezultat istraživanja Knauf Insulationa. Čak devet od deset ispitanika spremno je platiti više za kvalitetnu izolaciju koja je dugoročno isplativa i koja zadovoljava sve zahtjeve za zdrav i ugodan boravak. Problemi s kojima se ispitanici susreću zbog niske ili nepostojeće izoliranosti stambenog objekta u skladu su sa zahtjevima koje sudionici istraživanja stavljaju pred dobru izolaciju. Žele da njihov dom troši manje energije zimi (92% ispitanika), bude ugodne temperature ljeti (70%) i da bude zdrava okolina bez vlage, gljivica i plijesni (59%). Važni su im i povećanje vrijednosti nekretnine (18%) te zaštita okoliša (18%).

Velika većina ispitanika upoznata je s najkvalitetnijim materijalima za izolaciju doma Knauf Insulationa - s kamenom mineralnom vunom (94% ispitanika) i staklenom mineralnom vunom (96% ispitanika). Pri tome su im najvažniji izvori informacija stručnjaci u domeni gradnje i web stranice proizvođača, točnije za 62% i 43% ispitanika.

Ako i vi želite uštedjeti energiju te sačuvati kućni budžet dok bezbrižno uživate u svom domu, više o kvalitetnoj izolaciji možete saznati na stranicama Knauf Insulationa i na portalu Izoliraj.hr te na Facebooku.

13.09.2016. 15:21:00
Novi komentar
nužno
nužno