« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
počinje utrka za besmrtnost

Kako do Oscara?

Prije dodjele Oscara kreće posljednji boj za glasove članova američke filmske akademije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (foto: CORBIS)
Više o

film

,

Oscar

,

nominacije za Oscara

,

američka filmska akademija

Uoči dodjele ovogodišnjeg Oscara potkraj tjedna brojni glumci, redatelji i filmski gledatelji napeto očekuju odluke američke filmske akademije koja u složenu postupku odlučuje tko će ući u povijest kao vlasnik omiljela kipića.

Utrka za Oscara počinje obično u studenome, kad filmski studiji koji pretendiraju na nagradu, počinju svojevrsnu agitaciju među gotovo 6000 članova te akademije.

Novim pravilima akademije zabranjeni su darovi i usluge i stoga su glavne metode kampanje oglasi u medijima i dijeljenje DVD-ova sa sadržajem filma.

Nominacije se šalju poštom članovima akademije potkraj prosinca te se u siječnju prosljeđuju računovodstvenoj tvrtki PricewaterhouseCoopersu. U skladu s pravilima Oscari se dodjeljuju za istaknuta pojedinačna ili zajednička ostvarenja u 25 kategorija.

Članovi svakog akademijina odjela glasovanjem po odborima određuju tko će biti nominiran u kategoriji za koju su mjerodavni. Primjerice, glumci članovi nominiraju glumce, a redatelji redatelje.

U kategorijama animiranog filma i stranog filma nominacije se određuju glasovanjem članova različitih odbora.

Rezultati nominacija objavljuju se u trećem tjednu siječnja. Konačne nominacije šalju se članovima potkraj siječnja, koji svoje glasove trebaju predati u utorak uoči nedjelje u koju se dodjeljuje Oscar.

Svi aktivni članovi akademije imaju pravo sudjelovati u glasovanju za Oscara u svim kategorijama, ali prije glasovanja za neke kategorije, primjerice za najbolji dokumentarni film ili najbolji strani film, moraju potvrditi da su vidjeli sve nominirane filmove.

Rezultate glasanja znaju samo dva suradnika PricewaterhouseCoopersa, sve dok se ne otvore omotnice na pozornici za vrijeme dodjele Oscara.

Ovogodišnji Oscar, 81., dodjeljuje se u nedjelju u Los Angelesu. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 21:17:09
Novi komentar
nužno
nužno