« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako ćete ostaviti sjajan prvi dojam

Svi znamo koliko je prvi dojam bitan pa opet bez obzira na to, u 90 posto slučajeva nismo u stanju zapamtiti ime osobe koju smo upravo upoznali

Ostavite dobar dojam!
Ostavite dobar dojam! (Arhiva)
Više o

savjeti

,

trikovi

,

prvi dojam

,

pamćenje imena

Prvi dojam je nevjerojatno važan, jer će ljudi uglavnom u prvih par sekundi pronaći ladicu u glavi u koju vas misle smjestiti i nakon toga je izuzetno teško to promijeniti - pa nemojte da to morale pokušavati...

Jedna od glavnih stvari je pamćenje imena osoba koje tek upoznajete, a kako nas većina s tim ima laganih problema, evo par savjeta kako ćete sigurno uspjeti zapamtiti nečije ime i upotrijebiti ga već u tom razgovoru, pa i svaki put nakon toga.

Obratite pažnju - u trenutku kada drugoj osobi pružate ruku donesite odluku da ćete zapamtiti njezino ime. Zamislite da je ta osoba jako bitna i da vam je vrlo važno da zapamtite kakio se zove. U trenutku kada vam se bude predstavila, vaš mozak bit će spreman pohraniti novu informaciju - ime, u dugoročnu memoriju. 

Ponovite ga na glas - pokušajte što prije novu informaciju - ime, ponoviti na glas. Pitanje upućeno osobi koju ste upravo upoznali započnite njezinimimenom.  Primjerice: "Ivana, odakle si?".

Stvorite asocijaciju - u trenutku kada upoznajete nekog novog, svjesno ime te osobe povežite s nekom drugom osobom tog imena. Ako ne poznajete nikoga tko se tako zove, povežite ju s nekom slikom u vašoj glavi koja vas asocira na to ime. 

Usredotočite se na lice - dok upoznajete neku osobu gledajte joj u lice i pokušajte zapamtiti po čemu se razlikuje od ostalih, odnosno zapamtite njezine karakteristike. Na primjer: "Denis, riđokosi". Kad ga ponovno sretnete i ugledate njegovu riđu kosu, sjetit ćete se da se zove Denis.

Zapišite - napravite brzu zabilješku u vašem smatrphoneu. Primjerice: "Nikola, tamna kosa, direktor".

Pitajte ponovno - ne ustručavajte se pitati osobu da vam ponovi svoje ime pa ga potom i sami ponovite na glas. 

28.03.2017. 16:16:00
Novi komentar
nužno
nužno