« Život
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
FUTURIZAM

Kako ćemo jesti u budućnosti?

Uskoro bi se hamburger uzgojen iz matičnih stanica mogao naći i na jelovnicima restorana, poslužen sa salatom iz laboratorija

Umjetni uzgoj je budućnost?
Umjetni uzgoj je budućnost? (Arhiva)
Više o

hrana

,

budućnost

,

uzgoj hrane

Ukusno i isplativo meso, voće i povrće iz laboratorija moglo bi postati stvarnost u ne tako dalekoj budućnosti. Nekoliko skupina znanstvenika radi na razvoju takozvane kultivirane hrane, bez antibiotika, pesticida i herbicida. 

Na okomito postavljenim policama, bez zemlje i sunca, biljke uzgajaju novi američki poljoprivredni pioniri.  U laboratoriju Aerofarme sve buja i raste s mnogo manje energije nego što je uobičajeno. Ono što klasični poljoprivrednik uzgoji na 130 jutara, oni mogu na jednom. I sve to bez pesticida i herbicida, s 95 posto manje vode i 60 posto manje gnojiva. 

'Biljke rastu na tkanini koja drži sjemenke. Ispod tkanine su prskalice koje u obliku maglice izbacuju hranjive tvari. Tako biljke dobivaju hranu.', objašnjava David Rosenberg, direktor Aerofarme.

Iako ne trebaju sunce, biljke ne mogu bez svjetlosnog spektra.

Fotosinteza se potiče s pomoću posebnih LED svjetiljki. Rasvjeta je ujedno najveći trošak pri ovakvom kontroliranom uzgoju. Na drugom kraju svijeta, u Maastrichtu, drugi eksperiment - s uzgojem mesa.

Profesor fiziologije Mark Post tvrdi da će za 50 do 100 godina ubijanje životinja radi ljudske prehrane biti prošlost. Ovaj znanstvenik u svom laboratoriju uzgaja meso iz matičnih stanica i predviđa da će potrošači za tri do četiri godine u restoranima moći kupiti i konzumirati meso iz laboratorija.

Razvija učinkovitiji sustav, za koji će, kaže, trebati manje novca i ubijenih životinja. 'Bit će protivljenja i pitanja hoće li meso biti jednakog okusa, kakva je nutritivna vrijednost, hoće li jednako djelovati na zdravlje? Vjerujem da hoće, s obzirom na to da stvaramo potpuno identično tkivo, ali to još moramo pokazati i dokazati.', ističe profesor Post.

Daleko smo još od kontroliranog uzgoja mesa.

Prije proizvodnje potrebno je dobiti dozvole mjerodavnih tijela, a i potrošači su prilično sumnjičavi.  Uskoro bi se hamburger uzgojen iz matičnih stanica mogao naći i na jelovnicima restorana, poslužen sa salatom iz laboratorija.

Zahvaljujući znanosti, ljudska prehrana mogla bi se iz temelja promijeniti, barem što se razvijenog dijela svijeta tiče. 

27.05.2017. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno