« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana
UUPS

Kako će izgledati Hrvatska za 60 godina?

Interaktivna karta pod nazivom “The Future Urban Climates” omogućuje vam istraživanje kako će klimatske promjene utjecati na vašu regiju

Yikes
Yikes (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

klimatske promjene

Koristeći podatke Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), prostorni ekolog sa Sveučilišta Maryland Matthew Fitzpatrick uskladio je 40.581 lokaciju diljem svijeta s obližnjim mjestima koja trenutno doživljavaju klimu kakva se očekuje za tu lokaciju do 2080. godine.

Ljudi već stradavaju zbog klimatskih promjena i klimatskih ekstrema koje donose. S temperaturama koje su prošle godine dosegle predviđene ekstreme i bez naznaka da vlade i industrije značajno smanjuju emisije fosilnih goriva koje uzrokuju problem, sve je vjerojatnije da ćemo se suočiti s ekstremnijim scenarijima prikazanim na karti.

Šibenik kao Španjolska, Dubrovnik - Albanija

Što se Hrvatske tiče, Zagreb primjerice klimatski postaje - Italija, točnije regija Calabrije. Sukladno tome mijenjaju se poljoprivredne sorte koje (ne)uspijevaju na područjima zahvaćenima klimatskim promjenama.

Šibenik će, procjenjuje Fitzpatrick, biti sličan Andaluziji na jugu Španjolske, dok će Dubrovnik i Split klimatski nalikovati jugu Albanije.

Za Zagreb, recimo, piše da će biti čak 7.2 stupnjeva topliji ljeti, a kao uzrok navode jake emisije plinova. Navode i da će klima biti još suša i to za 22.3 posto. Što se zime tiče i ona će biti toplija, i to za 4.9 stupnjeva Celzijevih toplija, i 7.1 posto vlažnija.

15.07.2024. 08:03:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.07.2024. 08:58
    Ah kakva ljeta ce Buti u buducnosti
Novi komentar
nužno
nužno