« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POSTOJE ZNAKOVI

Kako biti siguran da vas vaše dijete voli

U besanim noćima s bebom i svađama s teenagerima roditelji mogu malodušno pomisliti da ih možda njihovo dijete ne voli - evo kako biti siguran da to nije tako...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

roditeljstvo

,

dijete

Krenut ćemo s bebama. Mi njih bezgranično volimo. Nema veze što je briga oko njih velika i što su, treba priznati, vrlo naporne, roditeljska je ljubav bezuvjetna. Barem bi tako trebalo biti. Međutim, sigurno nam je drago kad dobijemo i uzvratnu potvrdu od naše dječice da i ona nas vole:

Novorođenčad svoju ljubav iskazuju tako što otvorenim očima gledaju u vaše oči. Novorođene se bebe tako trude zapamtiti vaše lice, a u toj je dobi to vrlo težak posao. Oni ne razumiju baš puno što se događa u svijetu, ali znaju da ste im važni.

Bebe misle na vas i kad vas nema u blizini. One će ljubav prema vama pokazati tako što će vas pogledom tražiti kad napustite sobu, a nasmiješit će vam se kad se pojavite.

Dvogodišnjaci su vam priuštili epizodu s vrištanjem i bacanjem na podu. Ta roditeljska noćna mora nikako ne znači da vas više ne vole. Da im nije stalo do vas i vašeg mišljenja tj. da vam iskreno ne vjeruju, ne bi bili tako ljuti i povrijeđeni.

Trogodišnjaci trče k vama kad padnu ili kad su tužni. Djeca ove dobi ne moraju sasvim razumijeti što znače riječi "Volim te", ali njihova djela govore više od riječi.

Četverogodišnjak vam je darovao mali dar. Daruje li vam cvijet, sličicu koju je nacrtao, kamenčić koji je pronašao ili bilo kakvu sitnicu, govori vam da ste posebni u njegovom životu.

Predškolac traži vaše odobravanje. Djeca ove dobi počinju sudjelovati u kućnim poslovima i pritom im je stalo učiniti nešto što će vas impresionirati. "Mama, gledaj me!" rečenica je kojom vam iskazuje svoju ljubav.

Prvoškolac vam povjerava svoje tajne. Nema veze radi li se to o prvoj simpatiji ili nekom neugodnom događaju, vi ste osoba kojoj se povjerava. To će učiniti čak i onda kad se srami zagrliti vas i poljubiti pred drugim ljudima.

18.02.2012. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno