« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Kako bi otapanje leda moglo utjecati na nas

Realne projekcije navode kako bi do kraja stoljeća razina mora mogla rasti od 30 cm do najviše jednog metra

Led se nezaustavljivo topi
Led se nezaustavljivo topi (Arhiva)
Više o

globalno zagrijavanje

,

Arktik

,

otapanje leda

Otapanje leda proces je koji više jednostavno ne možemo zaustaviti, tvrde znanstvenici koji upozoravaju da bi do 2050. godine na Arktiku mogli imati ljeta bez leda te bi ako se otopi sav led, razine oceana mogle narasti za 60-ak metara.

Ipak, ovako crni scenariji mogli bi se dogoditi tek za par tisuća godina, dok realne projekcije navode kako bi do kraja stoljeća razina mora mogla rasti od 30 cm do najviše jednog metra.

Na jugoistoku Europe more bi se prelilo u Crno more i Kaspijsko jezero te bi potopilo Odessu i Istanbul, a Jadran bi se proširio prema sjeveru i izbrisao Veneciju, ali i hrvatski obalni gradovi sigurno ne bi bili pošteđeni.

Na zapadnoj obali Italije, rast razine mora bi pogodio Rim, ali more bi progutalo Marseille, Barcelonu. Baltik bi na sjeveru Europe potopio St. Peterburg te Helsinki, a kako je pola Nizozemske već ispod razine mora ova bi zemlja mogla ostati samo povijesni podatak, zajedno s Danskom.

Stockholm, Kopenhagen i Amsterdam također su gradovi koji bi završili pod morem, a poplave bi zahvatile i najmnogoljudnije dijelove Velike Britanije poput Londona.

02.05.2017. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno