« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVI NAM LAŽU

Kajin: Hrvatsku mogu pokrenuti samo izbori

Treba li vjerovati premijerki koja u sezonskom zapošljavanju prepoznaje znakove oporavka, pita se Kajin

(Goran Sebelić/Cropix)
Više o

nezaposlenost

,

poskupljenje struje

,

Damir Kajin

,

prijevremeni izbori

,

sezonsko zapošljavanje

Predsjednik Kluba IDS-a Damir Kajin ustvrdio je danas da se Hrvatska u ovoj godini treba zadužiti 28,5 milijardi kuna da bi se servisiralo 20 milijardi dospjelih zajmova što je devet milijardi više nego lani pa stoga pita kojem glasniku dobrih vijesti u takvoj situaciji treba vjerovati.

"Hrvatska je gladna dobrih vijesti. Kriza je i stvar psihe i Hrvatskoj trebaju, da bi izašla iz krize i pozitivne vijesti, ali kome vjerovati", upitao se Kajin na konferenciji za novinare.

Treba li vjerovati premijerki koja u sezonskom zapošljavanju prepoznaje znakove oporavka, ministru Popijaču, koji treba rješavati stečajeve, premijerkinu savjetniku Škegri koji tvrdi da ćemo nelikvidnost riješiti do 1. lipnja, Šukeru, koji kaže da Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij ili opet Škegri koji tvrdi da nas Grčka ipak može zadeseti.

"Da li vjerovati premijerki koja će danas objašnjavati da će novim stopama poreza iz plaća svi profitirati ili svima onima koji će u poskupljenjima struje, plina, benzina, gubitku regresa, dara za djecu, božićnice, besplatnih knjiga, prijevoza tvrditi da će im biti lošije a ne bolje", upitao je Kajin

Smatra da nije vijest kada pred turističku sezonu 16.968 sezonaca dobije posao, nego će vijest biti ako ih toliko nakon sezone posao i zadrži. Upozorava da je krajem ožujka ove godine u Hrvatskoj bilo 1.412.245 zaposlenih ili 6,6 posto manje nego istog mjeseca lani, a to znači da 100.200 ljudi manje pridonosi državnom proračunu u odnosu na isto vrijeme prošle godine .

S obzirom da premijerkini savjetnici predviđaju da će u ovoj godini broj zaposlenih pasti za ukupno 50.000, predsjednik Kluba IDS-a smatra da su jedina dobra vijest koja bi psihološki pokrenula Hrvatsku - izbori.

Kajin se osvrnuo i na poskupljenje struje istaknuvši kako je dobit HEP-a prošle godine porasla za pet puta i iznosila 154 milijuna kuna. Najavljenim poskupljenjem struja u Hrvatskoj bit će skuplja nego u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, bit će na razini Slovenije te jeftinija nego u Nizozemskoj, Belgiji, Luxembourgu ili Njemačkoj.

Kajin ističe kako HEP poskupljenje pravda investicijama, no bilo bi zanimljivo vidjeti, dodaje, o kojih se 2-3 posto godišnjeg poskupljenja radi. S obzirom da je struja 2008. poskupjela između 20 i 23 posto, Kajin predviđa da bi sadašnje poskupljenje struje značilo svaki mjesec skuplju struju za 3 posto.(hina/metro-portal)

06.05.2010. 13:21:16
Novi komentar
nužno
nužno