« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 dana i 6 sati
SAVJETI

Kada je pravo vrijeme da dijete dobije svoj prvi mobitel?

Današnje generacije djece odrastaju u digitalnom svijetu, pa je izazov za roditelje pronaći pravu ravnotežu između sigurnosti, društvenih pritisaka i odgovornosti

Ne žurite...
Ne žurite... (Arhiva)
Više o

dijete

,

prvi mobitel

Odgovor na pitanje kada bi dijete trebalo dobiti svoj prvi mobitel ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući djetetovu zrelost, potrebe obitelji i vanjske okolnosti. Današnje generacije djece odrastaju u digitalnom svijetu, pa je izazov za roditelje pronaći pravu ravnotežu između sigurnosti, društvenih pritisaka i odgovornosti.

Zrelost i odgovornost

Jedan od najvažnijih čimbenika pri donošenju ove odluke jest djetetova zrelost i sposobnost preuzimanja odgovornosti. Mobiteli su moćni alati koji omogućuju komunikaciju i pristup informacijama, ali također zahtijevaju mudro korištenje. Dijete mora biti spremno poštovati pravila o korištenju uređaja, razumjeti opasnosti koje donosi internet, te koristiti mobitel na siguran i odgovoran način. Prije nego što dijete dobije mobitel, važno je da roditelji procijene njegovo ponašanje u drugim aspektima života, poput škole i obiteljskih obveza.

Školska dob

Većina djece prvi mobitel dobiva između 10. i 13. godine, što obično odgovara prijelazu iz osnovne u srednju školu. To je razdoblje kada djeca postaju samostalnija, kreću na aktivnosti izvan doma, te im mobitel može poslužiti za komunikaciju s roditeljima. Također, školski zadaci sve češće zahtijevaju pristup internetu, što može dodatno opravdati ovu odluku.

Sigurnosni razlozi

Jedan od glavnih razloga za davanje mobitela djetetu su sigurnosni razlozi. Roditelji žele biti u kontaktu sa svojim djetetom u slučaju hitne situacije. U tom kontekstu, jednostavan mobitel s osnovnim funkcijama može biti dovoljan za mlađu djecu, dok pametni telefoni dolaze kasnije, kad dijete pokaže da razumije rizike društvenih mreža i interneta.

Dakle, zapravo ne postoji "idealna" dob za prvi mobitel; svaka obitelj treba donijeti odluku na temelju djetetove zrelosti, potrebe za sigurnošću i mogućnosti kontroliranja korištenja uređaja. Roditelji bi trebali biti aktivni u vođenju razgovora o sigurnom i odgovornom korištenju mobitela, kako bi osigurali da dijete koristi uređaj na pravi način.

09.09.2024. 10:27:00
Novi komentar
nužno
nužno