« Život
objavljeno prije 13 godina
NOVI POČETAK

Kad je prekid veze dobra odluka?

Katkada je završetak veze ispravna odluka s katarzičnim učinkom - prepoznajte trenutke u kojima je prekid najbolji potez

raskid prekid razvod ljubav
raskid prekid razvod ljubav (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

razvod

,

prekid veze

,

partneri

,

raskid

Odluka o prekidu veze je uglavnom teška i s posljedicama po oba partnera; uglavnom donosi tugu, bol i neki novi životni pravac. Ali nerijetko je slučaj da nemate izbora i da je kraj najbolja opcija, prvo za vas, a onda i za drugu stranu. Koji su to pokazatelji da je spomenuta odluka ispravna?

Partnerova nevjera

Partnerska nevjera sa sobom uvijek donosi laž, skrivanje i tugu za što u sretnoj vezi nikako nema mjesta. Osim u slučaju da se radi o otvorenoj vezi! Ali promiskuitetno ponašanje partnera dovoljno je dobar razlog da prekinete bez imalo osjećaja krivnje. Tom partneru više nikada nećete moći potpuno vjerovati.

Nema budućnosti

Dobar znak da će kraj veze biti dobra odluka za vas je ukoliko svaki puta kada pomislite na vašu zajedničku budućnost imate zabrinut izraz lica. Ako ne možete zamisliti jedan dobar razlog zbog kojeg bi s ovom osobom proveli narednih 20 godina, neke stvari bi vam trebale biti jasnije. Ukoliko se već sada pojavljuju problemi s kojima se ne namjeravate nositi u budućnosti, vrijeme je da ispitate zajedničke motive i ciljeve zbog kvalitetnije sadašnjosti.

Zanimaju vas drugi

Ukoliko se dosta često uhvatite u razmišljanju o drugim osobama, fantaziranju i maštanju u svakakvim okvirima ili pak flertujete na rubu afere, zamislite se zašto to radite? Možda zbog toga što se više međusobno nedovoljno zadovoljavate ili je vaš seksualni život loš ili je u pitanju neki treći razlog. Možda već posjećujete portale za traženje partnera i tamo vidite što „propuštate jer ste u vezi". U tom primjeru razmislite kakav je vaš stav o postojećem odnosu s partnerom i vjernosti te želite li uopće biti u vezi s njim?

Već sada govorite u jednini

Vjerojatno ste mnogo puta primijetili i doživjeli da ljudi koji su u vezi oko događaja i dogovora ne govore "ja" nego "mi" što je za parove koji puno vremena provode zajedno i u kojima partneri jedan s drugim skupno sve planiraju potpuno normalno. Problem nastaje kada taj "mi" postane "ja" . Ukoliko primijetite da većinu stvari radije radite sami  i da pri planiranju često ne računate na partnera, trebali biste se pitati zašto je to tako i imali uopće još vaša veza smisla!

Pogriješili ste, ali nemate osjećaj krivnje

Jasan znak da je vaša veza u krizi i da vam više baš i nije stalo do nje je sljedeće - napravili ste nešto što baš i nije pošteno prema partneru, ali vas je nekako baš briga i ne uzrujava vas pomisao da ste bili nepravedni. Pomanjkanje poštovanja prema partneru i nebriga za njegove osjećaje jasan je znak da vam više i nije stalo do te veze te da je kraj vrlo blizu. 

Fantazirate o kraju veze

Ukoliko je prekid postao najveća fantazija i osjećate olakšanje dok samo razmišljate o tome, što vas uopće još drži "unutra"? 

Ponavljate istu grešku 

Prošle veze nam služe kao vrlo dobro iskustvo iz koji često izvlačimo neke zaključke za budućnost. Mnogi kada prekinu vezu i osjete se povrijeđenima često sami sebi kažu „ovo je bio zadnji put; nikada više neću ovako pogriješiti". Ukoliko opazite da je vaša sadašnja veza na istom putu prema dolje, te već vidite da je vrlo slično prethodnim iskustvima iz kojih ste izašli maksimalno povrijeđeni, bolje je da to prekinete jer bi vam stara priča više nije potrebna. Prekinite prije novih patnji.  

Međutim,  vaša odluka o prekidu ne mora se temeljiti na svemu navedenom. Ali ako doživljavate većinu nabrojenih stvari, kraj bi mogao biti jedna od najboljih opcija. Ne zaboravite, najbolje ogledalo veze je izraz na vašem licu dok o njoj razmišljate.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

22.07.2010. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno