« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Kad bi kisika nestalo na pet sekundi, onda bi ...

Tri znanstvenika, tri različita mišljenja o tome što bi se dogodilo kad bi na Zemlji nestalo kisika na samo pet sekundi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zemlja

,

atmosfera

,

kisik

,

teorije

Britanski Independent pitao je trojicu znanstvenika što bi se dogodilo da Zemlja na samo pet sekundi ostane bez kisika. Zanimljivo, Andrew Cote s University od British Columbia u Kanadi, Geoffrey Widdinson, inženjer iz Teksasa i Khannan Sundar inženjer računalnih znanosti dali su svaki svoje ideje koje se prilično razlikuju.

Tako Andrew Cote smatra da bi tijekom tih 5 sekundi svi koji su na Suncu izgorjeli, jer ne bi bilo ozona da blokira UV zračenja. Uz to, svi motori s unutarnjim izgaranjem bili bi uništeni, a dijelovi neobrađenog materijala međusobno zavareni. 

Uz to, nakon što bi tlak zraka naglo pao za 21%, svima bi eksplodiralo unutrašnje uho, a zgrade od betona pretvorile bi se u prah.

Za razliku od njega, Geoffrey Widdinson tvrdi da bi motori samo ostali bez snage i ponovno se upalili nakon 5 sekundi, a ne bismo osjetili veliku promjenu u disanju jer je vrijeme bez kisika prekratko da bi se visoke razine CO2 počele osjećati. Prema njemu, radilo bi se samo o kratkotrajnom fenomenu koji ne bi uzrokovao velike štete, nego samo zanimanje ljudi.

Za kraj, Khannan Sundar ima najkatastrofičnije viđenje stvari, jer bi nakon tih pet sekundi došlo do goleme eksplozije zbog nagle oksidacije svih oceana koji bi se pretvorili u vodik, što bi bio kraj života na Zemlji.

14.11.2013. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno